Piloti Red Bullu si pochvalují výkon v kvalifikaci

Piloti Red Bullu si pochvalují výkon v kvalifikaci

Max Verstappen odstartuje do Velké ceny Ázerbájdžánu vozů formule 1 ze druhé řady, když v kvalifikaci na městském okruhu v Baku obsadil čtvrtou pozici. Jeho týmový kolega Pierre Gasly skončil patnáctý, ovšem kvůli penalizaci, kterou dostal už v pátek, vyrazí do závodu z boxů.

„Byli jsme pozitivně překvapeni, že jsme byli v kvalifikaci tak konkurenceschopní a druhá řada na roštu není špatná. Všechno šlo hladce, v Q3 jsme však zvolili jinou strategii, jelikož jsem měl jen jednu sadu pneumatik,“ řekl Verstappen.

Nizozemec se v závěrečné části kvalifikace nemohl spolehnout ani na pomoc svého týmového kolegy Pierra Gaslyho, za jehož vozem by mohl ve větrném pytli dosáhnout na dlouhé cílové rovince vyšší rychlosti.

„Na této trati je velmi bolestivé, když jste sám a samozřejmě ztrácíte čas oproti těm, kteří se mohou vytáhnout. Dokonce i v porovnání s mým kolem v Q2 jsem na hlavní rovince ztrácel kolem dvou a půl desetin. Desetinu nebo dvě můžete vydělat i na dalších rovinkách, když jsou vozy šest nebo sedm sekund před vámi,“ popisuje Verstappen.

„Ze svého posledního kola jsem dostal maximum a bylo to velmi dobré. Myslím, že kdybychom byli v tom vláčku vozů, mohli bychom bojovat o pole position, alespoň ale víme, že vůz funguje dobře.“

Gasly se ve voze cítil dobře

Jeho týmový kolega Gasly už před kvalifikací věděl, že bez ohledu na výsledek odstartuje z boxové uličky. Během pátečního tréninku totiž nerespektoval příkaz sportovních komisařů zajet se svým vozem k vážení a dostal za to trest startu z boxové uličky.

Přesto má Gasly z kvalifikace dobrý pocit, když dokázal být nejrychlejší v Q1, a jak sám přiznal, letos poprvé se ve voze cítil dobře.

„Bylo hezké skončit v Q1 na první pozici, ale s vědomím, že startujeme z boxů, bylo nejdůležitější získat pocit z vozu s malým množstvím paliva. Bylo to opravdu dobré a je to letos zřejmě poprvé, kdy jsem se ve voze cítil dobře, takže jsem skutečně šťastný,“ pochvaluje si Gasly.

„Myslím, že jdeme správným směrem a celkově to byla pozitivní kvalifikace. Nečekali jsme takovou rychlost, protože jsme nezlepšili pohonnou jednotku, jeli jsme v závodním režimu motoru, abychom jej pošetřili, a výkonnost byla nakonec dobrá,“ dodal Francouz.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud