Piloti novějších týmů hromadně expandovali do Q2

Piloti novějších týmů hromadně expandovali do Q2

Piloti novějších týmů v Belgii pronikli až do Q2. Ze čtrnáctého, patnáctého a šestnáctého místa zítra odstartují v pořadí van der Garde, Bianchi, Chilton. Picovi se tolik nedařilo, zaujme až poslední příčku.

Marussia

Ruský tým dokázal v kvalifikaci na Velkou cenu Belgie 2013 dostat oba své vozy do druhé části kvalifikace. Jules Bianchi do nedělní Grand Prix odstartuje z místa patnáctého, Max Chilton z pozice šestnácté.

"Dnešek je pro tým fantastickým výsledkem. Byli šťastní, že jsou zpátky v Q2. Byl to skvělý pocit pro nás pro všechny, včetně mě, neboť to byla první Q2 v mé kariéře," radoval se Bianchi. "Věci se pro nás během víkendu neustále měnily, takže jsem rád, že se nám to nakonec vyplatilo." Francouzský pilot zároveň dodává, že kvalifikační výsledek rozhodně nebyl jen o štěstí. Všichni piloti před sebou totiž měli na konci Q1 stejné rozhodnutí ohledně obutí a jen někteří z nich podle Bianchiho tuto šanci nepromarnili. Jeho týmový kolega Max Chilton se s tímto vyjádřením naprosto ztotožňuje. "Byla to celkem ošidná kvalifikace. Jak můžeme vidět z výsledků, je těžké udělat správné rozhodnutí na trati, kde je kolo tak dlouhé, že se podmínky mění v každé zatáčce. Jsem rád, že jsme společně s Julesem pomohli dostat tým do Q2," uvedl.

Caterham

Giedo van der Garde se dokázal prorvat až do druhé části kvalifikace na Velkou cenu Belgie 2013, ve které pak vybojoval nejlepší, tedy čtrnáctou, příčku z pilotů novějších týmů. Charles Pic tolik štěstí neměl, do závodu odstartuje z posledního místa.

"Je to fantastický den! Mám za celý tým obrovskou radost, že jsme se letos už podruhé dostali do druhé části kvalifikace, že jsme porazili vozy Marussie a že startujeme ze čtrnáctého místa. Bylo celkem odvážné být prvním, kdo vyjede na slikách. Během prvního kola to dokonce vypadalo tak, že se to nevyplatí," vysvětloval své pokvalifikační pocity van der Garde.

Kdo je dnes z celé skupinky pilotů novějších týmů asi jako jediný zklamaný, je ale Charles Pic. "Co se týče kvalifikace, déšť začal chvilku před jejím začátkem. Nebyl však příliš silný, takže jsme rovnou vyjeli na přechodných pneumatikách, na kterých máme v mokru docela dobrou formu. Moje první jízda byla celkem dobrá, na trati se pomalu začínala objevovat suchá dráha, když jsem zajížděl do boxů. Bohužel jsem pak byl ale zavolán na mostovou váhu, což nás stálo čas potřebný k zajetí tří kol na slikách, takže tým rozhodl, že i při druhé jízdě zůstanu na přechodných pneumatikách. Tohle rozhodnutí ale bohužel nevyšlo," posteskl si Francouz. 

Doporučujeme

Články odjinud