Pic vyfasoval penalizaci 20 sekund do zítřejšího závodu

Pic vyfasoval penalizaci 20 sekund do zítřejšího závodu

Charles Pic byl stewardy potrestán za předjíždění během červených vlajek ve třetím volném tréninku. Trestem mu bude přičtení dvaceti sekund k jeho času po zítřejším závodě a veřejně prospěšné práce pro FIA.

Caterham
Vitalij Petrov se kvalifikoval do Velké ceny Singapuru na místě devatenáctém, porazil tak týmového kolegu Heikkiho Kovalainena, ten bude zítra startovat z pozice dvacáté.

"Jsem opravdu šťastný z toho, jak dneska šla kvalifikace," raduje se ruský pilot. "Dneska má můj tatínek narozeniny a můj výkon je dárek pro něj. Dneska ráno mi řekl ´netlač na to tolik´. Já jsem potom šel a rozmlátil jsem auto ve třetím tréninku. Kluci v garáži odvedli skvělou práci, aby vůz opravili, nakonec byl hotový patnáct minut před první částí kvalifikace. Děkuji jim tedy za jejich obrovské úsilí."

Rusův optimismus ale nesdílí jeho týmový kolega. Heikki Kovalainen se v kvalifikaci trápil a doufá, že mu zítra během závodu pomůže nějaká nečekaná událost. "Abych byl upřímný, byl to pro mě dosud těžký víkend a dnešní výkon nebyl o nic lepší," stěžuje si rodák z finského Suomussalmi. "V každé části jsem měl problém s tím, abych našel potřebné vyvážení, to mě dnes rozhodně ovlivnilo."

Šéf týmu Tony Fernandes po dnešní kvalifikaci znovu ožil. "Během posledních několika závodů jsme záměrně přestali rozesílat tisková prohlášení, protože jsme si popravdě mysleli, že naše výkony nedávají nic, co by bylo hodné psaní. Dnešní kvalifikační výkon mi však dal víru, že jsme zase zpět na cestě k boji se středem pole. Máme ještě dalších šest závodů na to, abychom pokračovali ve vymačkávání rychlosti, která je ve vylepšeních, jež jsme na auto dali.

HRT
Narajn Kartykejan se dnes kvalifikoval na třiadvacátém místě, svého týmového kolegu překonal téměř o jednu sekundu. Pedro de la Rosa skončil poslední, nijak mu tedy neuškodí penalizace pěti míst na startovním roštu, kterou získal za předčasnou výměnu převodovky.

"Jsem šťastný, protože jsem v kvalifikaci zajel téměř perfektní kolo. Dost na to tlačím a myslím, že zrovna teď jezdím hodně dobře," nešetří slovy chvály na svou osobu Kartykejan. "Jsem také velmi spokojený s týmem, hodně mi pomáhají a dávají mi pocit domova. Když je atmosféra takhle dobrá, je snadné jezdit dobře," říká nadšený Ind.

Na druhém pilotovi HRT je vidět zklamání, i když se to slovy snaží zakrývat. "Přes to všechno jsou moje pocity pozitivní, protože vůz se zlepšil. Dneska jsme ale neodjeli dobrou kvalifikaci. Používali jsme novou sadu pneumatik, ty se však hodně blokovaly, takže jsme nebyli schopní zajet čisté kolo. I když jsem věděl předem, že zítra budu startovat poslední kvůli penalizaci, snažil jsem se zajet rychlé kolo, to se mi ale nepodařilo," říká smutně de la Rosa.

Marussia
Timo Glock skončil v kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru jednadvacátý, Charles Pic dvaadvacátý. Ten však už teď ví, že k jeho konečnému času bude po zítřejším závodě přičteno 20 sekund, navíc budou muset jezdec i jeho závodní inženýr podstoupit jeden den veřejně prospěšných prací pro kampaň Road Safety, jíž organizuje FIA. Trest si vysloužili za předjíždění během červených vlajek (nehoda Vitalije Petrova) při třetím volném tréninku. Francouz s trestem naprosto souhlasí: "Tuhle informaci jsem viděl a rád bych řekl, že s tím naprosto souhlasím. Byla to chyba na mé straně a já tuto zkušenost rozumně využiju." Timo Glock si pak ve svém tiskovém prohlášení postěžoval na problémy se zahříváním super měkkých pneumatik a na horko a vysokou vlhkost vzduchu, s níž se jezdci musejí v Singapuru potýkat.

Doporučujeme

Články odjinud