Petronas v Barceloně vyzkouší nové palivo

Petronas v Barceloně vyzkouší nové palivo

Společnost Petronas, který ve formuli 1 dodává palivo týmu Mercedes, vyzkouší během prvních předsezónních testů v Barceloně nové palivo.

Po měsících vývoje ve výzkumném středisku v italském Villastellone se Petronas rozhodl vyzkoušet svůj produkt také v praxi při testech ve Španělsku.

V důsledku nových aerodynamických předpisů se očekává, že výkon bude v letošní sezóně F1 ještě důležitější. Omezení na čtyři motory na sezónu pak klade důraz na spolehlivost pohonných jednotek.

„Nová pohonná jednotka se bude snažit o lepší výkon posunutím hranice, pokud jde o trvání přeměny energie,“ řekl Autosportu manažer oddělení motorsportu Petronas Andrea Dolfi. „Z toho důvodu bylo nové palivo Petronas Primax a motorový olej Petronas Syntium přeformulovány tak, aby splňovaly požadavky inženýrů Mercedesu.“

Samotný Mercedes před letošní sezónou výrazně upravil svůj motor, který podle týmu Force India, jenž je jedním z odběratelů pohonných jednotek Mercedes, přinese z pohledu výkonnosti bezprecedentní krok vpřed.

Podle odhadů přitom mohou palivové směsi činit v čase na kolo rozdíl až tří desetin sekundy.

„Hodnota (paliva a oleje) ve výkonu je významná. Nemohu vám říct více, protože jsou to citlivá data, s odvedenou prací jsme ale spokojeni.“

Pokud během testů v Barceloně nenastanou žádné problémy, dá se očekávat, že Mercedes nasadí nové palivo hned v prvním závodě sezóny v Austrálii.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud