Peter Sauber naznačil, že z vedení týmu odejde do tří let

Peter Sauber naznačil, že z vedení týmu odejde do tří let

Peter Sauber se letos nedobrovolně vrátil z důchodu, aby zachránil svůj tým v Hinwilu. Věří, že svoji záchrannou misi dokončí do tří let a vrátí se na odpočinek.

"Vždy jsem říkal, že se nechci vidět v sedmdesáti letech na boxové zídce se sluchátky na úšich," řekl sedmašedesátiletý Sauber pro Le Matin. "A toho se budu držet. Ale budu muset zůstat, dokud finančně nestabilizujeme tým."

Sauber odešel už v roce 2005, když prodal svůj tým BMW. Mnichovská automobilka ale svůj projekt formule 1 loni ukončila a Sauber neměl vzhledem ke své povaze na vybranou, musel se vrátit. "Měsíce hledali kupce, pak za mnou přišli a řekli, že pokud neudělám nabídku, továrnu zavřou," prozradil. "Hodně jsem přemýšlel. Byla to velmi nepříjemná situace, protože v důchodu jsem byl šťastný, a převzít tým představovalo velké finanční riziko."

"Ale žádná alternativa nebyla, tak jsem to udělal. Musíte si uvědomit, že v tomto týmu je hodně členů, kteří se mnou pracují mnoho let, v některých případech i víc než dvacet. Víte, tito lidé věnovali část svého života této společnosti, nemohl jsem je nechat padnout... Zavřít by znamenalo katastrofu. Takže jsem tým koupil zpět. Kdybych to neudělal, pořád bych si to vyčítal."

Z nejhoršího je tým venku, dokáže pravidelně bodovat a příští rok přijdou i tolik potřební sponzoři. Mezi ty důležité bude patřit mexický Telmex, jenž přijde spolu s pilotem Sergiem Pérezem. Sauber bude tedy moci hledat svého nástupce, ale jeho syn Alex, který už v Hinwilu pracuje, to podle něj nebude.

"Ne, to v plánu opravdu nemáme," řekl. "Vést tento tým je taková zodpovědnost, že ji otec nemůže chtít svěřit jednomu ze svých synů! Alex by se mohl stát marketingovým ředitelem, kdyby si to přál, ale nebude to moje rozhodnutí. Ale musím přiznat, že jsem šťastný, že je tu dnes se mnou..."

Přesto, že návrat do formule 1 původně nechtěl, Sauber nakonec přiznal, že opětovné zapojení do pracovního procesu má i své výhody. "Zjistil jsem něco srandovního," uvedl. "Když jste v důchodu, stanete se velmi neefektivní. Sebemenší věc vám zabere šíleně moc času. Takže v jistém smyslu jsem rád, že znovu pracuji, dnes jsem opět efektivní jako dřív!"

Doporučujeme

Články odjinud