Pérezovi pomohl k McLarenu Ramirez

Pérezovi pomohl k McLarenu Ramirez

Bývalý manažer McLarenu a jedna z ikonických postav paddocku Jo Ramirez představil svého krajana Sergia Péreze wokingskému týmu a později mu i pomohl u něj získat místo.

Ramirez působil ve formuli 1 více než 40 let, své nejlepší období zažil v letech 1983 až 2001 u McLarenu, kde slavil tituly spolu s Laudou, Prostem, Sennou a Häkkinenem.

I když ve formuli 1 už více než 10 let nepracuje, je v paddocku vítaným hostem a stále má dobré vazby hlavně na McLaren. Využil je, aby mezi Wokingskými dostal do povědomí krajana Péreze.

"Když začal jezdit v GP2 (2009), řekl jsem: ´Musím tě představit těm správným lidem u McLarenu, aby znali tvůj obličej a jméno. To se vždycky hodí,´" popisoval v rozhovoru pro Reuters.

"Měli jsme štěstí, protože když jsme přišli do motorhomu, byli tam všichni, Ron Dennis (šéf skupiny McLaren), Mansour Ojjeh (spolumajitel týmu) a Martin Whitmarsh (šéf týmu). Takže se setkal se všemi najednou."

Pérez později postoupil do formule 1 k Sauberu. Ramirez mu po celou dobu pomáhal a radil, než vycítil šanci pomoct mu k McLarenu.

"Když jsem letos slyšel, že Lewis není u McLarenu spokojený, že je vztah mezi Lewisem a Ronem Dennisem trochu křehký a že se Sergio Martinovi líbí, tak jsem svým způsobem rozehrál hru a začal Martina bombardovat e-maily a tak," dodal s úsměvem.

Pérez vše potvrdil. "Joa znám dlouhou dobu. Pomáhal mi na začátku kariéry a vždy mi dobře radí. Byl důležitý v tom sblížení (s McLarenem), vlastně mě představil Martinovi, takže toho byl součástí."

Ramirez věří, že je Pérez současným nejlepším mexickým jezdcem. Je ale teprve na začátku kariéry. Čeká ho hodně práce, aby byl úspěšný.

"Myslím, že Sergio udělal všechny kroky správně, je velmi soustředěný, dobrý a tvrdý. Ale v posledních dvou letech se vyvíjel víc jako jezdec než jako člověk. Stále je dítě, velmi mladý. Jako jezdec si hodně věří, když hovoří se svými inženýry, opravdu dobře ví, co od vozu chce a nenechá se přesvědčit o něčem jiném."

"Kde se ale musí hodně učit, hlavně u týmu jako je McLaren... Nemá moc rád tisk, moc s tiskem nehovoří. Jakmile vidí někoho od tisku, utíká. Takže to se musí naučit. U týmu, jako je McLaren, musí být s tiskem dobrý," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud