Pérez se po Leclercově penalizaci posunul na druhé místo | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Pérez se po Leclercově penalizaci posunul na druhé místo

Red Bull slaví na domácí půdě Hondy dvojité vítězství a korunovaci Maxe Verstappena letošním mistrem světa formule 1. Úspěch Red Bullu podtrhl ve Velké ceně Japonska Sergio Pérez, který se po penalizaci Charlese Leclerca posunul na druhé místo.

Mexičan do závodu startoval ze čtvrtého místa. V úvodu získal jednu pozici, když před ním havaroval na mokré trati Carlos Sainz.

V závěru závodu, který byl na dvě hodiny kvůli silnému dešti přerušen, pak útočil i na druhého Leclerca z Ferrari.

V posledním kole vyjel Leclerc v šikaně mimo trať, ale při návratu na trať zůstal před Pérezem. Podle sportovních komisařů tím ale Monačan získal výhodu, potrestali jej proto pětisekundovou penalizací a propadl se na třetí místo.

Max Verstappen si touto penalizací zajistil titul mistra světa, který spolu s ním na stupních vítězů mohl na druhém místě slavit jeho týmový kolega Pérez.

„Jsem velmi hrdý na to, co Max tuto sezónu dokázal. Jako jezdec povýšil na další úroveň. Na začátku jsem s ním bojoval, ale v polovině roku přešel na další stupeň. Způsob, jakým jel v některých závodech, byl neuvěřitelný. Pro tým je to obrovský den, dosáhnout toho v Japonsku před Hondou a s dvojitým vítězstvím je neuvěřitelné,“ řekl Pérez.

„Snad si brzy zajistíme také Pohár konstruktérů pro náš tým, to bude velké. Velmi se těším na zbytek roku. Dnes to byla skvělá bitva s Charlesem, bylo dobře, že jsme závodili, protože v jednu chvíli jsme si mysleli, že nepojedeme.

„Byl to skvělý souboj, ke konci jsme na něj tvrdě tlačili. Bez DRS bylo předjíždění velmi obtížné, já ale tlačil, on udělal chybu a dostal penalizaci, která mi dala druhé místo.“

Doporučujeme

Články odjinud