Peníze nebo počasí? Testy příští rok v Bahrajnu nebudou

Peníze nebo počasí? Testy příští rok v Bahrajnu nebudou

Formule 1 má jeden problém. Před sezónou je nutné vozy otestovat, ale počasí nebývá v únoru na starém kontinentu zrovna příznivé. Letos proto týmy zavítaly do Bahrajnu, kde jsou v zimě vysoké teploty. Stalo se tak poprvé a zřejmě také naposledy.

K testování monopostů potřebujete teplo. Jednak kvůli pneumatikám, které pracují jen v úzkém teplotním okně ale také samozřejmě kvůli testům chlazení apod.

V únoru v Evropě příliš teplo není (byť se globálně oteplujeme). Týmy proto letos zavítaly do Bahrajnu, ale příští rok se můžeme zřejmě opět těšit jen na španělské předsezónní testy.

Ne že by se týmům v Bahrajnu nelíbilo, ale je to v době plánovaných úspor příliš drahé. S tím souhlasí i Paul Hembery z Pirelli. 

„Bahrajn je mnohém dál od všeho než Španělsko, takže testování je tam dražší. Z logistického hlediska je Bahrajn noční můrou.“

Týmy se proto v Kanadě měly dohodnout, že všechny předsezónní testy budou příští rok ve Španělsku.

Otazníky však visí nad testy během sezóny. Letos máme čtyři. Dvoudenní testy v Bahrajnu a ve Španělsku již máme za sebou, Velká Británie a Abú Zabí nás teprve čekají.

Kvůli úsporám týmy volají po opětovném zákazu sezónních testů, některé týmy ale požadují alespoň dva testy. Téma zůstává otevřené.  

Doporučujeme

Články odjinud