Peníze hrály při angažování Čoua klíčovou roli, přiznává šéf Alfy Romeo | Foto: Getty Images / Dan Istitene

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Peníze hrály při angažování Čoua klíčovou roli, přiznává šéf Alfy Romeo

Šéf týmu Alfa Romeo Frederic Vasseur přiznal, že v rozhodnutí angažovat pro příští sezónu formule 1 čínského pilota Kuan-jü Čoua hrály významnou roli peníze.

Čou je prvním čínským pilotem, který ve F1 absolvuje kompletní sezónu. Jeho týmovým kolegou bude Valtteri Bottas, který do týmu z Hinwilu přichází z Mercedesu.

Když se o spojitosti Čoua s Alfou Romeou jen spekulovalo, mluvilo se o tom, že 22letý pilot s sebou do týmu přinese velké peníze od čínských sponzorů.

Vasseur zpočátku tvrdil, že Čou si své místo zaslouží díky svým výkonům. Nyní však připouští, že v jeho prospěch hrály také peníze.

„Prvním kritériem je výkonnost týmu. Znamená to, že abyste podávali výkon, potřebujete dobré jezdce, dobré techniky, dobré inženýry, postřehy od jezdců a rozpočet,“ řekl Vasseur.

„Byl to pilíř toho rozhodnutí. Vždy jsem v tom měl jasno, protože chceme dosáhnout rozpočtového stropu. Je to pro nás nejlepší způsob, jak podávat výkony.

„Myslím, že Čou odvádí velmi dobrou práci ve F2 a podle mě všichni podceňují Čouovy výkony a práci, kterou v této sezóně odvádí.“

Čou je ve formuli 2 třetí sezónu u týmu UNI-Virtuosi. Vyhrál celkově čtyři závody, z toho tři v letošní sezóně a před posledními dvěma podniky v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech je průběžně druhý.

A ačkoliv jeho kariéra není tak oslnivá jako u některých dalších mladých jezdců, podle Vasseura je pro Alfu správnou volbou.

„Výkonnost mluví za sebe. Patří k předním jezdcům, letos vyhrál v Bahrajnu a na Silverstonu. Ve F2 jsou to zřejmě dvě nejnáročnější tratě, Bahrajn pro práci s pneumatikami a Silverstone kvůli rychlým zatáčkám. Získal také nějaké pole position, jezdí vyrovnaně a jsem si jistý, že si příští rok povede dobře,“ věří Vasseur.

Kromě Bahrajnu a Velké Británie Čou letos ve F2 vyhrál také sprínt v ulicích Monte Carla a stal se šampionem zimní série asijské formule 3.

Doporučujeme

Články odjinud