Pavel Turek přestoupil do letecké formule 1

Pavel Turek přestoupil do letecké formule 1

Zakladatel F1sport.cz a bývalý manažer stáje McLaren Pavel Turek se věnuje nové práci, která ho odvedla od formule 1, ale ne tak úplně.

Většina Čechů si jméno Pavla Turka spojuje s formulí 1, a to je pochopitelně správně, ale nyní je jeho hlavní náplní jiný sport, který ve svém odvětví patří také na vrchol: Red Bull Air Race. Měl možnost se vrátit do formule 1 k McLarenu, ale nakonec se rozhodl pro místo ve vedení této letecké soutěže.

Formule 1
Byla to právě královna motorsportu, kde se Turek proslavil. Prostřednictvím cigaretové značky West se v 90. letech dostal k týmu McLaren, kde posléze pracoval jako obchodní a marketingový manažer. Slavné akce z této zlaté éry formule 1, kdy týmy moc nemusely přemýšlet nad svými rozpočty, si fanoušci jistě pamatují dodnes, ale možná nevědí, že mnoho z nich má na svědomí právě Turek.

Tak třeba dvousedadlová formule McLarenu, ve které se vozily slavné osobnosti a která jim zprostředkovala unikátní zážitky pilota Grand Prix. Nebo monopost formule 1 ve stavu beztíže, spolu s ním také dvojnásobný mistr světa Mika Häkkinen a David Coulthard. A velkolepá londýnská prezentace monopostu McLarenu spojená s koncertem Spice Girls pochází také z jeho dílny. Takové akce v dnešní době už možné nejsou. Později pak pracoval také pro Red Bull a podepsal se například pod bratislavskou jízdu Davida Coultharda ve voze F1.

Během svého působení ve formuli 1 se tak Turek seznámil s mnoha slavnými osobnostmi, jako jsou španělský král Juan Carlos, herec Michael Douglas, zpěvák Robbie Williams, představitel Mistra Beana Rowan Atkinson či třeba bratři Kličkové. Formuli 1 dokázal zprostředkovat českým osobnostem, jako jsou Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd nebo třeba Miroslav Donutil.

Na Grand Prix okruzích si ale také vybudoval širokou síť kontaktů, kterou využívá dodnes k obchodním aktivitám. Na závody jezdil také coby spolupracovník a spolukomentátor televize Nova.

Až do letošního roku. Pak se ocitl na velké křižovatce. Mohl se vrátit k McLarenu a znovu pro něj pracovat. Nebo se mohl opět spojit s Red Bullem, ale tentokrát na úplně jiné pozici ve vedení soutěže Red Bull Air Race. Vybral si to druhé.

Red Bull Air Race
Ve své nové kariéře je Turek zodpovědný za obchodní stránku Red Bull Air Race. Tato soutěž se létala už v letech 2003 až 2010 a letos se vrací na scénu s ambicemi stát se leteckou formulí 1. Ne že by k ní dříve měla daleko, ale ve své nové verzi bude otevřenější, Red Bull ustupuje ze svých pozic a nechá prostor i ostatním. Nový šampionát lze shrnout slovy vyrovnaný, napínavý a jedinečný.

Závody letadel se těší velké popularitě, na jedno klání v Barceloně se přišly podívat dva milióny lidí! Mimochodem, fanoušci této soutěže se můžou znovu těšit na výkony Martina Šonky, který bude na pomyslném startovním roštu i v letošní sezóně.

Loučení s formulí 1? Kdepak
Mohlo by se zdát, že tímto končí dlouhodobé Turkovo spojení s formulí 1. Ale opak je pravdou. Na starost má u Red Bull Air Race byznys a jedním z nejlepších míst pro rozvíjení obchodních vztahů je právě formule 1. Také proto bude i nadále jezdit na vybrané závody, ovšem teď bude mít ve své nové roli ještě více otevřených dveří. A pokud to dobře dopadne, tak by si během závodů měl najít čas, aby se s námi v televizi znovu podělil o své postřehy.

Kariéra Pavla Turka ve formuli 1

  • Absolvoval 17 sezón (1997 - 2013) a zúčastnil se 250+ Grand Prix.
  • Úzce spolupracoval s jezdci: Mika Häkkinen, David Coulthard, Pedro de la Rosa, Alexander Wurz, Nick Heidfeld, Olivier Panis, Juan Pablo Montoya, Jenson Button, Kimi Räikkönen.
  • Organizoval akce pro piloty: Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella, Gil de Ferran, Mark Webber, Fernando Alonso.

Fotogalerie

[MODXGalleryRef : 38492]

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud