Pátý titul je můj nejlepší, raduje se nový mistr světa F1 Hamilton

Pátý titul je můj nejlepší, raduje se nový mistr světa F1 Hamilton

Lewis Hamilton, který si v dnešním Velké ceně Mexika zajistil svůj pátý titul mistra světa, řekl, že letošní sezóna formule 1 byla jeho nejlepším rokem.

Brit ve službách Mercedesu stejně jako v loňském roce získal titul v závodě v Mexiku, a stejně jako vloni i letos závod vyhrál Max Verstappen.

„Když jsem vloni vyhrál šampionát, tak jsem si říkal: Jak se mohu zlepšit? Jak mohu být lepší? Jak mohu být více soustředěný? Jak mohu být celkově lepším jezdcem? Nejen v autě, ale také s týmem v garáži, s inženýry, v továrně, snažil jsme se být lepším synem a ve všech ohledech i lepším kamarádem,“ řekl Hamilton, který v Mexiku obsadil čtvrté místo.

„Myslím, že jsem je v letošním roce dokázal zvednout. Nevím, jestli to přichází s věkem, jsem si ale jistý, že pomohly i zkušenosti. Cítím, že jsem letos odváděl své maximum, takže jsem velmi rád za to, jak to dopadlo.“

Hamilton se dnes v počtu titulů vyrovnal Juanu Manuelu Fangiovi. Na čele stále zůstává se sedmi tituly Michael Schumacher.

„Nechte mě nejdřív uvědomit si, že jsem vyhrál tento! Nevím proč, je to divné, ale vzpomínám si, když jsem před lety vyhrál evropský šampionát formule 3, tak jsem to nezaregistroval. Doufám, že si to brzy uvědomím. Nesnažím se být na veřejnosti příliš emocionální, v tuto chvíli je velmi těžké si to uvědomit. Samozřejmě jsem o tom snil, za milion let jsem si ale nemyslel, že tu budu stát jako pětinásobný mistr světa. Nikdy jsem nevěděl, že k tomu dojde,“ řekl.

„Cítím se tak vděčný za každého, kdo mi pomohl tu být. Kluci tady, kluci v továrně mi pomohli se zlepšit, bez nich bych to nedokázal. Také moje rodina, můj otec, který opravdu věřil, že jsme měli navrch nad všemi ostatními jezdci, když jsem byl mladší.“

Bottas pátý se ztrátou kola

Jednu pozici za Hamiltonem skončil na pátém místě jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který však do cíle dojel už s jedním kolem ztráty na vítězného Verstappena.

„Velká gratulace Lewisovi! Měl další skvělou sezónu, obzvlášť druhou polovinu, a skutečně si tento titul zaslouží. Když jsem ztratil šanci na letošní titul, snažil jsem se mu trochu pomoci vyhrát mistrovství světa, ale už teď se těším na další bitvu příští rok,“ řekl Bottas.

„Start závodu byl docela dobrý, ale pak jsme se začali trápit s pneumatikami. Jejich životnost na této trati byla velmi malá, nakonec jsem absolvoval tři zastávky, což je o dvě více než jsme předpokládali. Nevím, proč jsme se tolik trápili na všech třech směsích. Myslím, že se trápila většina týmů, ale možná ne tolik co my,“ dodal.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud