Pátý Alonso: Priorita je zvýšit náskok na Webbera

Pátý Alonso: Priorita je zvýšit náskok na Webbera

DOPLNĚNÉ VYDÁNÍ - Fernando Alonso zítra nebude mít snadnou práci. Nejvážnější aspirant na titul měl v kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie značné problémy. Startuje pátý, všechny velké soupeře má před sebou.

Španěl se alespoň utěšuje myšlenkou, že na mokré trati to s ním dnes mohlo dopadnout mnohem hůř. „V takových podmínkách se dá hodně ztratit a jen málo získat. Stačí jedno špatné rozhodnutí. Nikdy nemůžete předvídat, co se stane. Páté místo samozřejmě není pole position, ale tu ošemetnou kvalifikaci jsme zachránili. Není to konec světa,“ řekl Alonso.

Překvapivému vítězi kvalifikačního klání Niku Hülkenbergovi vysekl Španěl poklonu. „Hülkenberg překvapil. Byl jediný, kterému se ve finále podařilo bezchybné kolo. Všichni ostatní, včetně mě, nebyli tak šikovní, taky proto, že suchá stopa byla velice úzká a stačilo být deset centimetrů vedle a už jste ztratili spoustu času.“

Kvalifikace začínala za mokra, na hladké pneumatiky jezdci přezouvali až ve finále. V posledním kole se Alonso na osychající trati neubránil chybě a podle propočtů týmu přišel o umístění v první trojce. „V druhé části jsme na přechodných pneumatikách měli trochu problémy a ve třetí na suchých to bylo zrádné,“ popsal.

Z pátého místa bude zítra koukat na záda Lewisi Hamiltonovi, Marku Webberovi i Sebastianu Vettelovi. Na potvrzení titulu už v Brazílii to proto nevypadá, naopak bude mít plné ruce práce udržet se tam, kde je.

„Vím, že existují kombinace ve výsledcích, podle kterých bych mohl vyhrát šampionát už tady, ale moje priorita je spíš navýšit náskok na druhého v pořadí. Mark ztrácí jedenáct bodů, pokud bychom zítra tu mezeru zvětšili, bylo by to skvělé. Jestli o nějaké body z náskoku naopak přijdeme, snad jich nebude moc,“ řekl Alonso.

Týmový kolega Felipe Massa mu nejspíš moc nepomůže, startuje až devátý. Před domácím publikem doufal pro závod v lepší výchozí pozici.

„Na mokru na přechodných pneumatikách jsem měl časy poměrně slušné, ale jakmile jsme přezuli na slicky a trať byla ještě vlhká, okamžitě mi scházela přilnavost. Celou sezonu mám potíže se zahříváním pneumatik a navlhlá trať tomu určitě moc nepomohla,“ vysvětlil Massa.

Doporučujeme

Články odjinud