Pátek v Singapuru: Zase ten Red Bull

Pátek v Singapuru: Zase ten Red Bull

Páteční tréninky před GP Singapuru daly soupeřům Red Bullu jen malou naději, že by obhájci titulu slevili něco ze své dosavadní formy.

Páteční tréninky před GP Singapuru daly soupeřům Red Bullu jen malou naději, že by obhájci titulu slevili něco ze své dosavadní formy.

Red Bull (Vettel 3./1. místo - Webber 2./2.)
Sebastian Vettel připustil, že takový výkon nečekal. "Ten čas byl dnes překvapením, zajel jsem dobré kolo, ale nemyslím, že by to bylo zcela reprezentativní. Zdá se, že jsme rychlí, ale myslím, že Mercedes bude zítra v kvalifikaci velmi silný." Mark Webber měl bezproblémový den, nastavení vozu považuje za rozumné.

Mercedes (Rosberg 4./3. - Hamilton 1./4.)
Jezdci německé stáje se drželi na vysokých pozicích, ale časová ztráta na Red Bull byla velká. "Měli jsme slušný den, ale večer nás čeká práce, protože naši konkurenti jsou podle všeho znovu velmi rychlí," konstatoval Nico Rosberg. Také Lewis Hamilton uznal náskok konkurence. "Vyvážení auta bylo v prvním tréninku opravdu dobré, ale v druhém tréninku nám uteklo. Na tomto okruhu se velmi těžko předjíždí a chcete se kvalifikovat co nejvýš, samozřejmě, vaším cílem je první řada, ale to bude těžké."

Lotus (Grosjean 6./5. - Räikkkönen 5./8.)
"Byl to celkem slušný den," uvedl Räikkönen. "Auto bylo OK, ale v prvním rychlém kole na měkčí pneumatice jsem měl provoz, takže jsem nemohl zajet rychlejší čas. Auto není špatné a pořád je tu hodně míst, kde ho můžeme zrychlit. V pátek na časech nezáleží, takže uvidíme zítra." Grosjeana zdržely v obou trénincích problémy s technikou. "Snad ty potíže překonáme a budeme mít silné auto pro kvalifikaci, protože startovní pozice je tu dost důležitá."

Ferrari (Alonso 7./6. - Massa 12./15.)
Alonso po pátku nadšený nebyl. "Nemůžeme říct, že to byl dobrý začátek, protože jsme nebyli konkurenceschopní, ale když vezmeme v úvahu minulý rok, na konci těžkého víkendu se nám podařilo získat pódium, takže určitě ještě neházíme ručník do ringu. Víme, že to nebude snadné, protože na tratích, které vyžadují větší přítlak, trpíme více, stejně jako v Maďarsku. Kromě faktu, že je tu Mercedes zřejmě na úrovni Red Bullu, jsou tu další silní, jako Lotus a McLaren."

Massa byl ještě více zklamaný, nevyhovovalo mu nastavení, a tak se vydal novým směrem, ale ten byl také špatný. "Myslím, že pro zítřejší kvalifikaci musíme udělat kroky zpět a snažit se vylepšit vyvážení auta. Jsem si jistý, že to bude lepší a že se mi znovu podaří najít auto, které jsem zvyklý řídit."

McLaren (Button 14./7. - Pérez 8./10.)
Buttona zaskočil rozdíl mezi pneumatikami. "Získal jsem asi tři sekundy mezi jízdami na tvrdší a měkčí směsi," prozradil. "Plus je, že auto dobře drželo a neposkakoval nám zadek jako dřív v letošní sezóně. Takže celkově jsem se sedmým místem spokojený. Ve skutečnosti by mi nevadilo mít sedmé místo na roštu. Nemyslím, že bychom na tom teď byli úplně špatně." Také podle Péreze je McLaren v dobré formě. "Ale samozřejmě bude hodně záležet, jak se nám bude dařit v kvalifikaci," dodal Mexičan.

Force India (Sutil 16./9. - Di Resta 15./13.)
"Je povzbudivé být zpět v první desítce, a jestli se nám na měkčí směsi podaří zítra podobná jízda, myslím, že můžeme v kvalifikaci mířit na první desítku," avizoval Sutil. "Hlavní věc, na které musíme dnes večer pracovat, je naše výkonnost na střední pneumatice, protože se mi lépe jezdilo na super měkké."

Di Resta sice obsadil horší místa, ale zklamaný nebyl. "Mezi tréninky jsme dobře pokročili a určitě to vypadalo, že jsme konkurenceschopní v dlouhých jízdách. Takže bych řekl, že ve srovnání s předchozími roky to vypadá pozitivně, protože se zdá, že auto dostáváme do podobného stavu jako loni, kdy to fungovalo dobře."

Toro Rosso (Ricciardo 18./11. - Vergne 9./12.)
Italský tým si do Singapuru dovezl několik nových dílů. "Řekl bych, že ukázaly dobrý potenciál pro zlepšení," zhodnotil Vergne. Ricciardo se trápil v prvním tréninku, pak změnil nastavení a bylo to lepší. "S vysokým přítlakem a vysokými teplotami jsme měli letos trochu problémy, ale myslím, že změny na voze by nás měly posunout vpřed, i když ve formuli 1 musíte vždy pamatovat na to, že i ostatní týmy vyvíjejí své vozy. Dnes jsme já a Jean-Eric byli těsně za první desítkou, ale věřím, že se zítra můžeme posunout, a pokud se dostaneme do třetí části kvalifikace, můžeme se v neděli těšit na silný závod."

Sauber (Hülkenberg 17./14. - Gutiérrez 10./16.)
Hülkenberg před sebou vidí ještě hodně práce, ale je rád, že v průběhu pátku dosáhl zlepšení. "V prvním tréninku jsme se trochu trápili s nastavením vozu a nemohli jsme najít dobrý rytmus," popisoval. "Odpoledne bylo mnohem lepší. V autě jsem si mnohem víc věřil." Zlepšení chce dosáhnout zejména v dlouhé jízdě na tvrdší směsi. Gutiérrez upozornil na velkou degradaci pneumatik. "Celkově se auto chová dobře, ale musíme před zítřejší kvalifikací dál pracovat," dodal.

Williams (Bottas 13./17. - Maldonado 11./18.)
Ani v Singapuru se Williamsu neblýská na lepší časy. "Když se podívám na naši rychlost, hlavně v druhém tréninku, máme hodně práce, musíme večer tvrdě pracovat, abychom se zítra zlepšili." To samé konstatoval Maldonado. "Dnes jsme odjeli, co jsme měli v plánu, ale auto pořád nemá rychlost. Tento víkend se musíme zlepšit ve všech oblastech a s tím horkem to bude těžké. Abychom měli dobrý závod, musíme vyřešit problémy s vyvážením auta."

Caterham (Van der Garde 21./19. - Pic 22./20.)
Jezdci Caterhamu bojovali s nedotáčivostí. "V dlouhých jízdách byly časy OK a super měkké pneumatiky držely celkem dobře, ale když odešly, nastal velký propad, a to budeme muset zvládnout," řekl Pic. Van der Garde dodal: "To, co jsme dnes viděli, nám dává zajímavé možnosti pro práci večer. Jsem si jistý, že zítra pokročíme."

Marussia (Chilton 20./21. - Bianchi 19./22.)
Chiltonovi se líbilo, jak vůz jezdí, ale trochu ho mrzelo, že Marussia nestačila na Caterham. "Nicméně časem na kolo jsme opravdu blízko a na autě jsme udělali hodně práce, abychom se zítra mohli vydat správným směrem. Vyzkoušeli jsme celkem dost věcí a myslím, že až to všechno dáme dohromady při ladění auta, budeme v rozumné formě pro kvalifikaci. Nebyl to špatný začátek." Bianchi potřebuje vyřešit nedotáčivost svého monopostu. Až se mu to podaří, věří, že půjde vpřed.

Doporučujeme

Články odjinud