Pátek v Melbourne: Favorité potvrdili své role

Pátek v Melbourne: Favorité potvrdili své role

Sezóna 2011 začala. Páteční volné tréninky potvrdily domněnky z testů, ale nekonkretizovaly je, takže přesné rozložení sil zůstává utajené.

Na špičce startovního pole jsou stejné čtyři top týmy jako loni. Ale nikdo si netroufá hodnotit, v jakém pořadí. McLarenu určitě pomohly úpravy vozu, ale jestli se skutečně posunul na úroveň nejlepších, ukáže až sobota.

McLaren
Jezdci z Wokingu byli v pátek v Albert Parku nejrychlejší, a významné úpravy vozu provedené po posledních testech se tedy osvědčily. MP4-26 jezdil s novou podlahou a výfuky po vzoru Red Bullu. Ale na definitivní verdikt je stále příliš brzy. "Nemyslím, že by se dalo něco zjistit z dnešních časů, takže se nenechám unést," řekl nejrychlejší jezdec pátku Jenson Button. "Ale i tak to byl pozitivní den, protože jsme mohli hodně jezdit a získat cit pro auto s různým množstvím paliva. Nové výfuky určitě zlepšily výkonnost vozu, chová se mnohem lépe. Když máte víc přítlaku vzadu, můžete ho taky přidat vpředu, takže pak dokážete lépe zahřívat pneumatiky. S přítlakem se zlepšuje hodně věcí."

Rozložení sil ve startovním poli nehodnotil ani Lewis Hamilton. "Snad dokážeme tento víkend získat body," uvedl. "Jsem pozitivně naladěn. Přilnavost byla dnes mnohem lepší. Nevíme, s jakým množstvím paliva jezdili ostatní, ale naše auto se zdá být mnohem lepší než před pár týdny."

Ferrari
Fernando Alonso byl v pátek třetí nejrychlejší v obou trénincích a s chováním vozu byl spokojený. "Tyto dva tréninky neodhalily skutečné rozložení sil," hodnotil. "Dopoledne to šlo dobře Red Bullu a odpoledne byl na řadě McLaren. My a Mercedes jsme pokaždé byli také vpředu, zatímco Williams a Renault se zdají být také konkurenceschopné. Je tu mnoho týmů s šancí na nedělní vítězství, proto bude nutné mít dobrou sobotu bez chyb, pokud chceme startovat z první řady."

Felipe Massa na svého týmového kolegu nestačil, což ho mírně zaskočilo. "Očekával jsem, že zajedu rychlejší čas, hlavně protože měkčí směs pneumatik podávala nejlepší výkon až ve čtvrtém kole. Na tvrdší směsi jsem toho moc nedokázal, také protože situaci zkomplikovala dešťová přeháňka." Ferrari si přivezlo do Austrálie několik nových dílů, v pátek se soustředilo na testování upraveného předního křídla.

Red Bull Racing
S novou sezónou se nezměnila páteční (ne)sdílnost jezdců Red Bullu. Oba mrzelo proměnlivé počasí. "Stále nás čeká práce, je tu několik rychlých týmů," řekl Webber. "Bylo dobré si vyzkoušet nové pneumatiky na tomto okruhu a vyzkoušel jsem si také všechny nové věci na voze. McLaren vypadá rychle, ale u Ferrari nikdy nevíte, protože v pátek jezdí vždy s trochu větším množstvím paliva."

Sebastian Vettel ví víc, ale nic neprozradil. "Máme dobrou představu o tom, jak si stojíme vůči soupeřům. Myslím, že celkově můžeme být spokojeni. Zdá se, že na tom nejsme špatně, ale musíme si počkat."

Mercedes
Oba vozy týmu Mercedes postihly blíže nespecifikované technické problémy, které měly podle vyjádření Norberta Hauga vliv na časy na kolo. Oba jezdci je potvrdili, ale jinak byli spokojení. "Dnes jsme se hodně naučili a jsme na tom víceméně tak, jak jsme si mysleli," řekl Michael Schumacher. "Ty problémy s vozem pro zbytek víkendu vyřešíme a jsem potěšen tím, co jsme doposud viděli."

Sauber
Sergiu Pérezovi se podařilo v druhém tréninku překonat týmového kolegu Kamuje Kobajašiho. Sauber se pokaždé dokázal probojovat do první desítky. "Kamuj nebyl v druhém tréninku spokojený s vyvážením vozu," vysvětloval technický ředitel James Key. "Sergio byl spokojenější."

Williams
Rubens Barrichello zajel v pátek odpoledne 9. čas, což představuje slibný začátek závodního víkendu. "Celou dobu jsme jezdili s KERS, což bylo teprve podruhé," řekl Brazilec. "Myslím, že jsme dnes předvedli konkurenceschopný výkon, ale musíme dál pracovat, aby to tak zůstalo." Pastor Maldonado jel v Albert Parku poprvé, takže se musel nejdříve okruh naučit. "Pro zbytek víkendu si věřím," dodal. Williams má v Austrálii upravenou aerodynamiku, Barrichello testoval nové přední křídlo. Vše fungovalo podle očekávání.

Toro Rosso
V prvním tréninku dostal u stáje z Faenzy příležitost záložní jezdec Daniel Ricciardo a zajel 16. čas. Vůz mu půjčil Jaime Alguersuari. "S chováním auta jsem spokojený a zdá se být konkurenceschopné," hodnotil Španěl. "I když to šlo dnes dobře, máme potenciál z vozu zítra dostat mnohem víc. První den sezóny bych shrnul jako pozitivní." Jeho švýcarský kolega Buemi se pustil do prvního hodnocení: "V současnosti nás časy řadí do středu pole, časy jsou v této skupině velmi vyrovnané."

Renault
Britská stáj byla očekávána na vyšších pozicích, ale v pátek patřila spíše do druhé desítky. Jezdci považují vyvážení vozu za dobré, ale chtějí ho ještě vylepšit. Své šance na úspěch v neděli zatím neodhadují. "Pořád je těžké vědět, jak si stojíme, ale máme lepší představu než včera," řekl Nick Heidfeld.

Force India
Piloti indické stáje patřili až do druhé desítky, Adriana Sutila navíc potrápily problémy s podlahou vozu, nedotáčivostí a blokováním kol při brzdění. "Zítra je mým cílem se kvalifikovat uprostřed tabulky, myslím, že je to možné, ale uvidíme," řekl. Grand Prix debut si odbyl Paul di Resta, v prvním tréninku si zajezdil Nico Hülkenberg.

Lotus
Karun Čandhok vzal zcela na sebe vinu za nehodu, která jeho premiéru v roli záložního jezdce týmu ukončila po výjezdu z boxů. Lotus si ale do Austrálie přivezl technické problémy, které ho trápily v testech. Trulliho vůz měl potíže s tlakem paliva, Kovalainenův s elektronikou. Podle Gascoyna nepodal tým očekávaný výkon, ale ví proč. Pro sobotu doufá, že se týmům před sebou víc přiblíží.

Virgin
U Virginu zavládly po pátku obavy, ztráta na soupeře byla totiž v obou trénincích taková, že by se ani jeden jezdec nekvalifikoval do závodu. Glockovu práci navíc zbrzdily problémy s blíže neurčeným senzorem. "Evidentně na tom nejsme tak, jak bychom potřebovali, takže si musíme prostudovat data a zjistit, co můžeme zlepšit," řekl šéf týmu John Booth.

HRT
Španělská stáj je ve velkých problém a jen těžko si lze v tuto chvíli představit, že by se kvalifikovala do nedělního závodu, více zde.

Doporučujeme

Články odjinud