Pátek v Jeongamu: Počasí zhatilo přípravy

Pátek v Jeongamu: Počasí zhatilo přípravy

Po pátečních přípravách zavládlo v Koreji zklamání, déšť znemožnil smysluplné testování a nikdo zatím nemá reálnou představu o chování pneumatik.

Během prvních dvou volných tréninků pršelo a tolik potřebné testování pneumatik musely týmy odložit. Pirelli jim přivezlo super měkkou a měkkou směs, což by mělo znamenat vysoký počet zastávek v boxech, ale nikdo nemohl opotřebení pneumatik řádně zmapovat.

Velkým náskokem disponoval v druhém tréninku McLaren, ale k tomu je třeba dodat, že ne všichni jezdili úplně naplno, protože v sobotu i v neděli by mělo být sucho. Nic to ovšem nemění na tom, že je tým z Wokingu stále ve skvělé formě a umí dobře pracovat s přechodnými pneumatikami.

McLaren
Hamilton měl odpoledne téměř dvousekundový náskok před Vettelem, a i když díky tomu ví, že je McLaren dobře připraven na déšť, velký význam svému náskoku nepřikládá. "Bylo by skvělé tu zítra získat pole position," řekl. "Z dnešních časů lze jen těžko něco vyčíst, jezdit na hladkých pneumatikách bylo na konci téměř nemožné, ale myslím, že jsme rychlí. Jenson v posledním závodě ukázal, že můžeme být velmi konkurenceschopní. Takže nepochybuji o tom, že dokážeme v kvalifikaci bojovat s red bully."

Podle Buttona se tým v pátek nic moc nedozvěděl, protože nebylo možné jezdit na suchých pneumatikách. Důležité proto budou jízdy ve třetím tréninku. "V dnešních podmínkách fungovalo naše auto dobře, ale těžko říct, jak to bude na suchu. Doufám, že stejné, bylo by hezké mít stejný náskok před ostatními vozy, ale to je nepravděpodobné."

Red Bull Racing
"McLaren vypadal v přechodných podmínkách hodně silně, ale na konci jsme neměli možnost vyzkoušet suché pneumatiky," hodnotil Mark Webber. Sebastian Vettel Vettel uvedl: "Auto se chová OK, a to je důležité." Novopečený mistr světa ale vyjádřil obavy ze suchých pneumatik. "Můžeme mít maximálně pět zastávek v boxech, víc pneumatik nemáme, takže možná na konci budeme muset jet na přechodných," zavtipkoval. "Možná to bude lepší, než očekáváme, nebo horší. Trať je na pneumatiky náročná."

Ferrari
Maranellští testovali v pátek nové přední křídlo, ale kvůli špatným podmínkám ho nemohli řádně vyhodnotit. Podle Fernanda Alonsa nemají časy žádnou vypovídací hodnotu, protože se ne všichni snažili naplno a po zbytek víkendu by mělo být sucho. Velký náskok McLarenu vysvětlil takto: "My potřebujeme víc kol, abychom zahřáli pneumatiky, a když se to podaří, tak pneumatiky už začínají být trochu opotřebované."

Felipe Massa potvrdil překvapivě rychlé opotřebení přechodných pneumatik, v osychající stopě nedokázalo Ferrari zrychlovat. Brazilce čeká 150. Grand Prix kariéry a při této příležitosti ohlédl do minulosti. "Závody, na které vzpomínám nejraději, jsou ty, které jsem vyhrál, a to včetně Brazílie 2008. Nejhorší vzpomínky? Závody jako bylo Maďarsko a Singapur ve stejném roce, kde jsem měl vítězství na dosah, ale uteklo mi."

Toro Rosso
Vozům z Faenzy se na mokrém Jeongamu dařilo, oba piloti se umístili v první desítce. Jaime Alguersuari byl odpoledne dokonce šestý a chování vozu se mu zamlouvá. "Je cítit, že má potenciál, a zvlášť na mě zapůsobila naše rychlost na přechodných pneumatikách," řekl Španěl. "Podle všeho je tu šance, že zítra budou podobné deštivé podmínky, a jak jsem řekl, celkově z toho mám dobrý dojem. Zklamaný nebyl ani Buemi. Švýcar ocenil, že tým teď ví, kdy je vhodné v Koreji přezouvat mezi mokrými, přechodnými a suchými pneumatikami. První trénink byl debutem Jeana-Erica Vergneho v GP víkendu. Kvůli počasí si ale moc nezajezdil. Ještě ho čekají tréninky na Yas Marině a Interlagosu.

Mercedes
Michaelu Schumacherovi se na mokru dařilo, dopoledne byl dokonce nejrychlejší. Špatně se nejezdilo ani Nicu Rosbergovi. "Moje auto v dnešních podmínkách fungovalo dobře, ale počasí by mělo být podle předpovědí v sobotu a neděli jiné, takže bude zajímavé, jak to dopadne zítra," řekl a ke kolizi s Alguersuarim dodal: "Byla to zrádná situace a bohužel kvůli tomu předčasně skončil můj trénink, ale aspoň jsem nepřišel o jízdy na suchu."

Force India
Paul di Resta jede v Koreji poprvé, takže byl pochopitelně zklamaný, že nemohl pořádně jezdit. Adrian Sutil odpoledne kroužil a doufal, že trať uschne, to se ale nestalo. "Nastavení, které jsme měli ke konci dne, nebylo moc daleko suchému nastavení, takže myslím, že jsme našli dobrý výchozí bod pro zítřek," dodal německý pilot.

Renault
Bruno Senna měl odpoledne problémy s vyvážením vozu. "Snad to dokážeme napravit, ale musíme se podívat, kde bychom mohli vylepšit aerodynamiku, jinak budeme mít tento víkend větší potíže," řekl. "Doufejme, že zítra budeme moci jezdit na suchu, abychom si zvykli na podmínky, které očekáváme v neděli." Podle Petrova Renaultu mokro moc nesedí. "Odpoledne jsme hodně jezdili, což nám pomůže se zítra zlepšit, takže jsem celkem optimista," dodal ruský pilot.

Williams
Kvůli dnešním podmínkám je těžké rozumně posoudit, jakou budeme mít ve srovnání s ostatními týmy výkonnost," konstatoval Rubens Barrichello. Maldonado je další z jezdců, kteří jedou v Koreji poprvé. "Když jsem vyjel, trať jsem se naučil celkem rychle. Líbí se mi, hlavně třetí sektor," přiznal Venezuelan. Vyvážení vozu ale podle něj potřebuje ještě vylepšit.

Sauber
Vůz Sauberu podle Kobajašiho nepracuje dobře s přechodnými pneumatikami, na mokrých je situace lepší. V každém případě doufá, že v sobotu a neděli bude sucho. Pérez lamentoval nad počasím, protože okruh nezná a potřebuje se ho naučit. "Zítra nebudeme mít moc času, abychom auto nastavili správně," dodal.

Lotus
U Lotusu se v prvním tréninku znovu připravoval na svoji domácí Grand Prix Indie Karun Čandhok. Odpoledne už jezdili závodní piloti, ale oba považují páteční tréninky na mokru za velmi málo užitečné, protože očekávají pro zbytek víkendu sucho. "Vyvážení vozu bylo dobré a myslím, že zítra to bude úplně o něčem jiném. Třetí trénink bude pro všechny velmi rušný a uvidíme, jak se suché směsi chovají na suchu," dodal Heikki Kovalainen.

Virgin
Timo Glock měl menší potíže s levým předním zavěšením. Mechanici museli vyměnit několik dílů, takže německý pilot ztratil trochu času. "Kvůli mokru byla trať ještě náročnější, ale dnes to šlo dobře a dokázali jsme vyhodnotit některé vývojové díly pro rok 2012," prozradil. "Zítra se musíme soustředit na kvalifikaci a závodní přípravy." Jeho týmový kolega D´Ambrosio dodal: "Ještě nejsme úplně spokojení s vyvážením vozu, takže musíme přes noc pracovat, abychom se ho pokusili pro zítřek vylepšit."

HRT
Stejně jako Karun Čandhok měl Narajn Kartykejan poslední příležitost připravit se na svůj domácí závod v Indii, vůz mu ráno půjčil Tonio Liuzzi. Odpoledne se Ital vrátil na trať a konstatoval, že HRT schází přilnavost, nejvíce v pomalých zatáčkách. Ricciardo se učil trať a získával další zkušenosti s vozem F1 na mokru. "Celkově to byl dobrý den, protože jsme odjeli slušný počet kol. Těžko předpovídat, jak to půjde po zbytek víkendu, ale uvidíme, co přinese zítřek," uvedl Australan.

Doporučujeme

Články odjinud