Pátek v Indii: Zastaví někdo Red Bull?

Pátek v Indii: Zastaví někdo Red Bull?

Red Bullu se daří i po dvoutýdenní přestávce a v Indii je zatím jasným favoritem, hlavně pro kvalifikaci. Závod by už tak jednoznačný být nemusel.

Red Bull Racing (Vettel 1./1. místo - Webber 5./2. místo)
Jezdci rakouské stáje předvedli dominantní rychlost zejména na měkčí směsi pneumatik, ale jako vždy ji bagatelizovali. "Není to jen mezi mnou a Markem, je to mezi námi všemi," řekl Vettel k sobotní kvalifikaci. "Pátek je vždy těžký na takovém okruhu, protože když nasadíte nové pneumatiky, zlepšení je vždy velké. Nebyl bych překvapený, kdyby to zítra bylo jiné, ale už jsme měli horší pátky, takže jsem celkem spokojený."

Webber naznačil větší optimismus. "Byl to dobrý den. Pole position je jedna věc, ale neděle je věc jiná, takže potřebujeme podat dobrý výkon oba dny. Myslím, že máme slušnou šanci, aby se nám to podařilo."

Ferrari (Alonso 3./3. - Massa 7./15.)
Fernando Alonso se po pátečních trénincích spokojil s obecnými komentáři. "Kvůli podmínkám na trati, které se mění každým kolem, je komplikované porozumět rozložení sil v pit lane," řekl k soupeřům. Massa si prožil těžký den. "Když jsme v druhém tréninku přezuli na měkkou směs, vyvážení vozu už nebylo nejlepší a auto se těžko řídilo, a to tak, že jsem končil ve smycích. To bohužel poškodilo pneumatiku, takže jsem nemohl odvést práci v dlouhé jízdě, což byla jedna z našich priorit. V poslední půlhodině jsem se proto soustředil na trénink zastávek v boxech, což je jediná věc, kterou můžete dělat s pneumatikami v takovém stavu." Ferrari testovalo několik nových dílů. "Musíme si pečlivě prostudovat data, abychom zjistili, které úpravy použijeme, ale první dojmy jsou pozitivní," dodal technický ředitel Pat Fry s tím, že za Massovy problémy mohlo chybné nastavení vozu.

Mercedes (Rosberg 6./4. - Schumacher 8./13.)
Nico Rosberg se v pátek pohyboval vysoko, ale nemyslí si, že jeho výsledky odrážejí skutečnou formu Mercedesu. "Čtvrté místo není v současnosti naše reálná pozice, ale věřím, že jsme na tom lépe než v předchozích dvou závodech," řekl. Michael Schumacher vysvětlil, že většinu času jezdil s velkým množstvím paliva. "Na měkčích pneumatikách jsem nedal dohromady pořádné kolo, ale vybudovali jsme si základy pro zbytek víkendu," dodal.

Lotus (Räikkönen 10./5. - Grosjean 15./9.)
Kimimu Räikkönenovi se okruh Buddh líbí a přiznal, že se ho naučil rychleji než korejský Jeongam. "Určitě se můžeme ještě zlepšit na jedno kolo, ale myslím, že nejsme daleko od naší maximální rychlosti," řekl k výkonnosti Lotusu. "Samozřejmě doufám, že jsme rychlejší než McLaren. Naše auto fungovalo dobře, hlavně na měkkých pneumatikách, na tvrdších bylo těžší najít přilnavost." Grosjeanovi se optimální nastavení hledalo těžko. "Snad budeme mít v kvalifikaci auto, které chceme, abychom dostali to, co chceme." Oba jezdci budou pokračovat s novým křídlem. Tým testoval také nové díly difuzoru, ale ty zatím nenasadí.

McLaren (Hamilton 4./6. - Button 2./7.)
Lewis Hamilton vyjádřil obavy z Red Bullu. "Dnes to šlo celkem dobře," uvedl. "Máme problém se zahříváním pneumatik s malým množstvím paliva. Ale to hodně souvisí s výjezdovým kolem, tlakem v pneumatikách a věcmi, které můžeme vyřešit. Rychlost na dlouhou vzdálenost vypadá dobře, relativně silně. Kdyby teď byl závod, myslím, že bychom se drželi red bullů a lotusů. Doufám, že se Red Bull snažil vylepšit svoji kvalifikační rychlost a jezdil s menším množstvím paliva, jestli ne, tak máme problém. S větším množstvím paliva bychom měli trochu získat, ale ne dost. Ale večer si projdeme data  a jsem si jistý, že na něco přijdeme."

Button nemohl svoji dlouhou jízdu dokončit. "Odjel jsem s velkým množstvím paliva jen dvě kola, protože jsem měl problém s převodovkou, problém s řazením, takže jsem musel zastavit," vysvětloval. Doufám, že to není vážné, ale zatím ji nevyndali z vozu, takže nevíme, ale řeší to. Nejsem si jistý, jestli je naše závodní rychlost dobrá. Když se podíváte na Lewisovu jízdu, byl o tři desetiny pomalejší než Sebastian, a tak na tom být nechceme. Takže nás čeká hodně práce. Celkově nám trochu schází přilnavost, nebo nám možná dělá problémy horko."

Force India (Di Resta 12./11. - Hülkenberg 14./8.)
Paul di Resta nebyl spokojený s vyvážením svého vozu a nejen to. "Hlavním problémem dne byl defekt pneumatiky, který jsem měl v polovině druhého tréninku, protože jsem tak nemohl jet s velkým množstvím paliva na měkkých pneumatikách. Také bylo těžké zajet čisté kolo s malým množstvím paliva, protože na trati bylo hodně rušno. Máma data z druhého vozu, ale bylo by užitečné odjet víc kol a pořádně si vyzkoušet měkkou směs." Hülkenbergovi se vydařilo vše včetně učení nové tratě. "Myslím, že jsme na zítřek dobře připraveni," zhodnotil německý závodník.

Williams (Maldonado 16./17. - Senna -/.10 - Bottas 11./)
Pastor Maldonado byl po pátku zklamaný. "Dnešní rychlost není taková, jakou bychom chtěli v kvalifikaci, takže budeme muset tvrdě pracovat, abychom zjistili, kde se můžeme zlepšit, abychom měli rychlost na jedno kolo, která nás dostane do třetí části kvalifikace. Ale naše dlouhé jízdy jsou i nadále dobré, jako celou sezónu, takže to je povzbuzující pro závod."

Sauber (Kobajaši 13./16. - Pérez -/12. - Guttiérez -/20.)
Pérez uvolnil v prvním tréninku místo Gutiérrezovi, oficiálně kvůli nevolnosti, neoficiálně kvůli tomu, že se Sauber potřebuje rozhodnout, koho posadí do závodní sedačky příští rok. Gutiérrez byl ze svého debutu nadšený, Pérez ho už tolik neocenil. "Druhý trénink byl pro mě podle očekávání těžký, co se nalezení nastavení na jedno kolo týče, ale myslím, že to s námi vypadá celkem dobře na závodní vzdálenost," hodnotil Pérez. "Dnes jsem samozřejmě nenajel tolik, kolik jsem chtěl, protože jsem nemohl nastoupit do první tréninku, ale navzdory tomu to byl pro tým produktivní den a získali jsme dost informací, abychom maximálně využili své šance."

Kamuj Kobajaši se trápil s nedostatkem přilnavosti.  "Platí to hlavně pro lehký vůz, i když jsem moc kol s lehčím vozem neodjel. Hodně času jsem strávil s velkým množstvím paliva a s těžkým vozem jsme na tom myslím dobře."

Toro Rosso (Ricciardo 9./14. - Vergne 17./18.)
"Celkově se nám myslím podařilo dosáhnout toho, co jsme chtěli," konstatoval Ricciardo. "Ráno jsme na tom byli dobře hned od začátku," dodal s tím, že v sobotu bude jen třeba odrazit vývoj tratě v nastavení. Vergne jel v Indii poprvé. "Ale moje rychlost nebyla moc dobrá, takže se musíme podívat na data a rozhodnout, co budeme dělat, protože ztrácíme asi sekundu na rychlost, kterou bychom měli mít."

Caterham (Kovalainen -/19. - Petrov 18./20. - Van der Garde 19./-)
Kovalainena zpočátku trápila nedotáčivost, ale změnami v nastavení ji odstranil. "Je dobré vidět trochu čistého vzduchu mezi námi a týmy za námi. Zítra si možná budeme moci pohrát se strategií s pneumatikami, abychom se dostali blíž vozům vpředu, to musí být náš cíl." Petrov musel ukončit druhý trénink o trochu dřív, protože se zdálo, že má jeho motor problémy. "Do té doby se auto chovalo dobře, našli jsme nastavení, při kterém byla degradace pneumatik dobře zvládnutelná. Myslím, že jsme pro zítřek a neděli v dobré formě, snad tu v Indii budeme mít dobrý víkend."

HRT (De la Rosa 24./21. - Kartykejan 22./23.)
Narajnu Kartykejanovi zkazila domácí jezdění technika, stalo se tak v druhém tréninku. "Akorát jsme nasadili měkké pneumatiky, když bohužel selhala hydraulika, což nám znemožnilo zlepšit čas. Ale zítra by ten problém měl být vyřešený, takže doufám v dobrou kvalifikaci." Pedro de la Rosa byl s vyvážením vozu spokojený, ale stále vidí velký prostor pro zlepšení, hlavně při změnách směru jízdy ve vyšších rychlostech.

Marussia (Glock 23./22. - Pic 21./24.)
Glock označil pátek za zcela běžný, Pic se trochu trápil. "První trénink nám šel dobře, ale v tom druhém jsme měli potíže, měl jsem pár problémů, které narušily naše tempo. Zítra se můžeme ještě zlepšit, ale naše rychlost na dlouhou vzdálenost je dobrá, což je pozitivní."

Doporučujeme

Články odjinud