Pátek v Indii: Nezadržitelný Red Bull

Pátek v Indii: Nezadržitelný Red Bull

Soupeři Red Bullu začali na okruhu Buddh skládat zbraně už po pátečních trénincích a zdá se, že úřadující mistři obhájí tituly ve velkém stylu.

Red Bull Racing (Vettel 1./1. místo - Webber 2./2.)
"Měkké pneumatiky tu moc nevydrží, ale je to pátek a trať se teprve pogumovává, v sobotu je to obvykle lepší, navíc jsme tuto směs dlouho nepoužili, takže by to zítra mělo být lepší," řekl Vettel.

Mark Webber dodal: "Trať byla na začátku dnešních tréninků celkem dobrá, řekl bych, že lepší než loni. Ale podmínky v druhém tréninku se obvykle liší od těch závodních, takže těžko říct, jak se nám bude dařit zítra a v neděli, ale snad budeme mít rychlost, abychom si řídili závod. Auto je velmi konzistentní, ale musíme pracovat na pneumatikách, abychom z nich dostali maximum."

Lotus (Grosjean 4./3. - Räikkönen 17./8.)
"Byl to dobrý začátek víkendu," radoval se Grosjean. "Auto se chová dobře a během dne jsme pokročili a vylepšili ho. Pořád je trochu těžké najít přilnavost, takže je to zajímavé, když hledáte limity, ale rychlost našeho auta se zdá být ve srovnání s našimi soupeři celkem dobrá. Uděláme vše, co můžeme, abychom se postavili Red Bullu."

Räikkönen měl o trochu těžší den. "Auto se teď chová celkem OK, ale můžeme ho ještě zlepšit. Dopoledne jsme udělali celkem dost změn, protože se v tu dobu nechovalo moc dobře, ale teď je mnohem lepší a zítra bychom měli dokázat s ním pokročit. Trať dost klouže, ale pořád se to zlepšuje a auto také."

Mercedes (Hamilton 5./4. - Rosberg 3./6.)
Piloti německé stáje rovnou přiznali, že na Red Bull nemají. "Bojujeme o třetí místo na pódiu, protože jsou red bully znovu moc rychlé," povzdechl si Rosberg. "Pole position také nepřipadá v úvahu, protože jsou moc rychlí, hlavně Vettel. Je to škoda, ale tak to je."

Hamilton odpověděl na otázku, zda je pole position opravdu nedosažitelná, jednoznačně: "Ano. Pracujeme na tom, abychom byli zítra v kvalifikaci silní a ideálně získali druhou řadu. Pak snad místo na pódiu, to by bylo hezké."

Ferrari (Alonso 12./5. - Massa 8./7.)
Fernanda Alonsa zdržely v dopoledním tréninku mechanické potíže s převodovkou, naštěstí pro něj si ale nevyžádaly výměnu celé skříně. Španěl označil svůj pátek za normální. "Situace se neliší od posledních závodů. Výkonnostně trochu ztrácíme a zítra se musíme pokusit získat dobrou startovní pozici, abych v závodě dobře odjeli a dostali se na pódium," dodal.

Massa nezajel své maximum, protože v prvním kole na měkčí směsi narazil na provoz. Se závodní simulací byl spokojený. "Měřítkem je pořád Red Bull, ale uvidíme zítra, jaký výkon podají ostatní vozy, hlavně v kvalifikaci, protože Mercedes a Lotus jsou velmi rychlé. Jako vždy se budeme muset maximálně snažit."

McLaren (Pérez 7./9. - Button 6./10.)
Pérez nebyl zcela spokojený s rychlostí na měkčí směsi, ale skleslý není. "Po dnešních trénincích jsem pro tento víkend optimista, jsem spokojený s vyvážením vozu a těším se na zítra. Myslím, že celkově jsme na stejné pozici jako v posledních třech nebo čtyřech závodech, takže naším cílem zítra bude silná kvalifikace a postup do třetí části."

Button se nemohl celé dopoledne trefit do správného nastavení, když zkoušel radikální přístup, správným směrem se vydal až odpoledne. Ale měl z toho částečně radost, protože dospěl k závěru, že mu letos žádné lepší nastavení neunikalo. "Pneumatiky budou tento víkend zajímavé, u tvrdší se zdá, že vydrží věčně, ale měkčí ne! Je velmi velký rozdíl mezi směsmi, takže myslím, že tento víkend uvidíme zajímavé strategie," dodal.

Toro Rosso (Ricciardo 13./11. - Vergne 11./18.)
Ricciardo v druhém tréninku chyboval, když v šikaně přejel obrubník a poškodil si podlahu. To znamenalo předčasný konec a nemožnost vyzkoušet si delší jízdy. "Ale doufám, že si pro ně najdeme čas zítra. Pořád mám pocit, že je tu potenciál, abych zítra postoupil do třetí části kvalifikace," dodal.

Vergnovi se paradoxoně dařilo lépe dopoledne než odpoledne. "Odpoledne jsem ztratil sekundu na kolo z důvodů, kterým zatím nerozumím, takže dnes večer bude naší prioritou vyřešit tohle. Situace s pneumatikami se zdá být zajímavá, jelikož jsem viděl hodně dalších aut s náznaky drolení. Mě potkalo také, což znamená, že bychom tu určitě mohli vidět jiný a možná více vzrušující závod než loni."

Force India (Sutil 15./12. - Di Resta -/15. - Calado 18./-)
"Byl to celkem pozitivní den, auto bylo konzistentnější než v posledních závodech," hodnotil Sutil. "Udělali jsme malé změny, ne velké, a myslím, že to byl rozumný přístup, protože vyvážení auta bylo dobré. Večer potřebujeme auto ještě trochu vylepšit, ale snad nám práce, kterou jsme udělali dnes, umožní se zítra přiblížit třetí části kvalifikace. Hlavní je, že se ve voze cítím dobře."

Di Resta oficiálně kvůli nemoci přenechal své auto dopoledne Caladovi a jezdil jen v druhém tréninku. "Byl to slušný den. I když jsem scházel v prvním tréninku, pomalu ale jistě jsem auto dostal do stavu, kdy se v něm cítím dobře. Co se týče úrovně výkonnosti, auto se zdá být o trochu konkurenceschopnější než v Suzuce, což je povzbudivé."

Williams (Bottas 10./13. - Maldonado 14./16.)
Bottas si na okruh relativně rychle zvykl a nepotkaly ho žádné větší problémy. "Jak na tom jsme ve srovnání s ostatními, uvidíme zítra, pokusíme se udělat maximum." Maldonado se dostal do problémů odpoledne, když mu upadla matice kola. Týmu hrozí trest od FIA, ale závodní šéfinženýr Xevi Pujolar přiznal, že zatím neví, co přesně se stalo.

Sauber (Hülkenberg 9./14. - Gutiérrez 16./17.)
Hülkenberg měl dobrý pátek. "Co se týče výkonnosti na střední směsi, jsem s vozem spokojený," vysvětloval. "Na měkkých pneumatikách podle mě potřebujeme ještě trochu zapracovat, abychom našli lepší řešení pro nastavení. S malým i velkým množstvím paliva to nebylo ideální. Myslím, že zítra dokážeme bojovat o první desítku."

Gutiérrez byl na tom opačně. "Byl to velmi komplikovaný den. Snažili jsme se zjistit, jak přesně si na trati stojíme, a bylo to dost náročné, protože rychlost prostě nemáme, s malým ani velkým množstvím paliva. Nejsem spokojený s chováním vozu. Teď si moc nevěřím. Samozřejmě jsem se hodně snažil, ale hodně ztrácíme. Největším překvapením byl nedostatek rychlosti v dlouhých jízdách."

Caterham (Van der Garde 19./19. - Pic 21./21.)
Van der Garde si tréninky pochvaloval. "Byl to jeden z mých nejlepších pátků," zhodnotil. V dlouhých jízdách byl spokojený, ale stejně jako většina soupeřů mu starost dělala výdrž měkčí směsi. Na ní jeho kolegovi Picovi scházela dokonce i přilnavost, což tým musí prošetřit. "Večer nás čeká práce, abychom ve voze našli rychlost, kterou tu má," dodal Francouz.

Marussia (Bianchi 20./20. - Chilton 22./22.)
Jezdci ruské stáje se museli trať nejdříve naučit a Chilton přiznal, že si zatím není úplně jistý. Bianchimu se dařilo lépe. "Vyzkoušeli jsme pár věcí na voze, což nám dává několik možností pro zbytek víkendu. Naše časy jsou ve srovnání s Caterhamem dobré a jsme spokojení s rychlostí na dlouhé vzdálenosti, takže si do závodu věříme," uvedl francouzský pilot. Marussia testovala vylepšené zavěšení kol, dopoledne s Chiltonem, odpoledne s Bianchim. Teprve rozhodne, jestli s ním bude pokračovat i ve zbytku závodního víkendu.

Doporučujeme

Články odjinud