Pátek v Brazílii: Red Bull je stále nejrychlejší

Pátek v Brazílii: Red Bull je stále nejrychlejší

Red Bull Racing má podle všeho pořád vůz, který mu může zajistit zisk obou titulů, ukázaly to páteční volné tréninky v Interlagosu. Ale do vývoje závodního víkendu může znovu promluvit počasí.

Na sobotu je v Sao Paulu hlášen déšť, takže kvalifikace by mohla být částečně loterií. Síly by se pak víc vyrovnaly. V neděli by mělo být znovu sucho. V takových podmínkách se dá očekávat dominance Red Bullu.

Red Bull Racing
Sebastian Vettel a Mark Webber obsadili první místa v obou trénincích, ale tradičně tento výkon nepřeceňovali. "Vůz se chová dobře, sice nejsem stoprocentně spokojený s vyvážením a myslím, že ho můžeme zlepšit, ale vypadá to OK," řekl Vettel. Navzdory své chybě z Koreje se Mark Webber neobává možných rozmarů počasí, které jsou na zítřek pro Interlagos hlášeny. "Nejsme si moc jistí, jaké bude počasí, ale jsme rychlí a vůz funguje ve všech podmínkách, takže bychom měli získat dobrý výsledek."

Ferrari
Italové v pátek rovnou přiznali, že je Red Bull o něco rychlejší. Fernando Alonso se chce proto soustředit na překonání všech ostatních. "Pro nás bude důležité udržet se před McLarenem a ostatními týmy, na této trati by jich mohlo být několik: Renault, Williams a Mercedes," uvedl. "A pak na zítřek je předpovídán déšť, takže stát se může cokoliv." Scuderia si do Interlagosu přivezla drobná vylepšení, podle Alonsa jsou přínosná. Motor měl po prvním tréninku měnit v každém případě, takže přišel jen o tři kola.

Felipe Massa zůstal stát na trati půl hodiny před koncem druhého tréninku. "Vyjel jsem mimo v druhé zatáčce a tvrdě přejel obrubník. Okamžitě jsem ucítil, že se rozpojila spojka a už jsem nemohl zařadit žádnou rychlost, abych se vrátil do boxů," vysvětloval Brazilec. "Nikdy předtím se mi nic takového nestalo. Až když se vůz vrátil do boxů, zjistili jsme, že to byl problém s elektronikou." Massa věří, že bude Ferrari v Interlagosu konkurenceschopné.

McLaren
Lewis Hamilton je přesvědčený, že z vozu dostal v pátek maximum, ale chtěl by ještě víc přítlaku. "Pro zítřejší kvalifikaci jsem přesto optimista, hlavně pokud bude pršet, což prý bude," řekl. "Letošní auto je na mokru mnohem lepší než to loňské, takže věřím, že pokud bude pršet, dokážeme bojovat o první řadu." Jenson Button chce doladit chování vozu v pomalých zatáčkách a věří, že na suché trati v neděli podá dobrý výkon.

Renault
Robert Kubica zajel svůj standard v podobě šestého nejlepšího času, přesto si stěžoval na nedostatek přilnavosti a konzistence. Vitalij Petrov v prvním tréninku rozbil vůz, čímž ztratil důležitý čas. Podle šéfinženýra Alana Permana ale Rus tentokrát nechyboval, na vině byly problémy se zadním přítlačným křídlem.

BMW Sauber
Nick Heidfeld se dokázal v druhém tréninku probojovat do první desítky. "Jsem spokojený, protože jsem neočekával, že tu budeme tak silní. A to kolo ještě nebylo na hraně," pochvaloval svůj vůz německý pilot. "V dlouhých jízdách jsme byli ještě rychlejší, než je osmé místo." Kamuj Kobajaši se potýkal s nedotáčivostí a nedostatkem přilnavosti měkčích pneumatik. První trénink mu zkrátil defekt.

Mercedes GP
Nico Rosberg je přesvědčený, že dokáže vypilovat nastavení pro sucho, ale ještě víc ho nadchla možnost deště, protože věří, že by v takových podmínkách dokázal být ještě rychlejší. Michael Schumacher takový optimista není. "Přál bych si a očekával, že tu budeme blíž top týmům, ale bohužel se zdá, že ztráta je trochu větší než v posledních závodech," hodnotil.

Williams
Jezdci týmu z Grove zůstali v druhém tréninku stát za branami první desítky a Nico Hülkenberg se obává, že by to tak mohlo být i v sobotu. "Konkurence je tu tento víkend velmi vyrovnaná, takže si myslím, že dostat se zítra mezi deset nejlepších, by mohl být těžký úkol," řekl.

Force India
Indická stáj nepatřila v pátek v Interlagosu do první desítky, i když si přivezla drobná vylepšení. Ta podle Adriana Sutila přinášejí zrychlení o zhruba 50 setin sekundy. Tonia Liuzziho potrápilo dopoledne F-potrubí, nefungovalo správně.

Toro Rosso
Sébastien Buemi musel řešit problémy s brzdami, ale mechanikům se je podařilo odstranit. Jaime Alguersuari si stěžoval na nedotáčivost i přetáčivost. "Co se týče incidentu se Schumacherem, v předchozí zatáčce jsem dostal smyk, takže se dostal vedle mě na vnějšku první zatáčky. Snažil jsem se držet svoji vnitřní stopu, když mě objížděl, přesto jsme se dostali do kontaktu," vysvětloval Španěl.

Lotus
"Pro tento víkend jsme udělali pár změn v nastavení a díky nim si teď ve voze víc věřím," pochvaloval si v pátek Trulli. "Myslím, že výsledky jsou vidět v mých časech na kolo a zítra to bude ještě lepší." Heikki Kovalainen ocenil, že příští rok bude jeho vůz pohánět motor Renault. "Vůz se choval dobře na obou směsích pneumatik a s různým množstvím paliva. Když srovnáte časy s našimi přímými konkurenty, jsme podle mě silní," dodal Fin.

Virgin Racing
Ve volném tréninku jel naposledy Jerome D´Ambrosio, do vozu usedne znovu až během testu v Abú Zabí. V prvním tréninku jezdil místo Lucase di Grassiho, jenž si na domácí půdě prožívá premiéru ve formuli 1. "Změny v nastavení byly správné, takže si myslím, že budu po zbytek víkendu konkurenceschopný. A samozřejmě mám trochu motivace navíc díky domácímu závodu," řekl.

HRT
Christian Klien se do vozu HRT vrátil poprvé od Singapuru a měl smůlu na techniku, v prvním tréninku přišel o druhý rychlostní stupeň. Bruno Senna se učí trať v Interlagosu před domácím publikem. "Tvrdě jsme pracovali na zlepšení výkonu a hodně jsme se naučili," konstatoval Brazilec.

Doporučujeme

Články odjinud