Pátek na Nürburgringu: Nové pneumatiky se projeví až v závodě

Pátek na Nürburgringu: Nové pneumatiky se projeví až v závodě

Páteční tréninky ukázaly, že na jedno kolo zůstává rozložení sil ve startovním poli víceméně stejné. Otazník ale visí nad výdrží nových zadních pneumatik v závodě.

Zadní pneumatiky s kevlarovým pásem mají jiné provozní teploty a jezdci se v pátek sice pokoušeli zmapovat jejich chování v dlouhých jízdách, ale v neděli má být tepleji. Výdrž obutí se proto teď těžko předpovídá, a to by mohlo být nakonec klíčové. Z hlediska bezpečnosti by žádné problémy být neměly.

Red Bull Racing (Vettel 8./1. místo - Webber 3./3.)
Vettel ožil až v druhém tréninku. "Dopoledne jsem nebyl s vozem spokojený a Mercedes byl rychlý, ale odpoledne jsme byli v lepší formě. Uvidíme, ale zatím jsem spokojený."

Nové pneumatiky se podle Webbera zatím těžko soudí. "Je nemožné říct, jak ovlivní výkonnost vozu, ale zatím je to v pohodě." Kvalifikace se podle něj znovu odehraje v režii konkurence. "Do zítřka naděje nevkládáme. Mercedes je víc než schopný obsadit první řadu, což se stalo v posledních několika závodech."

Mercedes (Rosberg 2./2. - Hamilton 1./8.)
Rosberg věří, že nové pneumatiky jeho tým nijak nezpomalily. "Celkově se zdá, že jsme znovu rychlí na jedno kolo, a dlouhá jízda nebyla špatná. Těžko předpovídat, jak na tom jsme, protože nikdy přesně nevíte, kolik paliva měli ostatní. A v neděli bude tepleji, což by mohlo znovu změnit celý obrázek."

Hamiltona čeká víc práce. "Dopoledne to šlo celkem dobře a auto se chovalo dobře, ale pak jsme udělali nějaké změny, které nám odpoledne moc nefungovaly. Auto bylo v druhém tréninku trochu nevyvážené, takže se na to večer podíváme a asi od těch změn pro zítřek ustoupíme. Jsem si jistý, že ve třetím tréninku budeme znovu ve formě." Mercedes si v prvním tréninku vyzkoušel DRD.

Lotus (Grosjean 9./4. - Räikkönen 5./5.)
Podle Räikkönena se Lotusu daří o něco lépe než minulý týden. "Je to okruh s větším přítlakem, a to nám asi vyhovuje víc než nízký přítlak, také je to dlouho, co jsme naposledy použili měkké pneumatiky na normálním závodním okruhu, byla to Šanghaj. Z nějakého důvodu se zdá, že jsou pro nás trochu lepší." Naděje vkládá Fin jako vždy spíš do závodu. "První čtyři vozy budou velmi rychlé v kvalifikaci, ale závod je vždy jiný. Myslím, že bude mnohem tepleji, což by nám mělo jen pomoci. Pokud zítra dostaneme vozy do první šestky, tak to bude velmi dobrá startovní pozice, pak se uvidí, jak skončíme v závodě. Myslím, že můžete očekávat víceméně to samé, co v posledních závodech, kde jsme se kvalifikovali a pak byli trochu lepší v závodě." Grosjean dopoledne testoval DRD, ale v Německu s ním Lotus závodit nebude.

Ferrari (Alonso 22./6. - Massa 6./7.)
Alonso měl po pátku dobré zprávy pro své příznivce. "Dnes to šlo lépe než minulý pátek, a i když nás čeká ještě dlouhá cesta, celkově se zdá, že jsme udělali krok vpřed a vrátili se na úroveň konkurenceschopnosti, kterou jsme měli před Silverstonem." První trénink Španěl ztratil kvůli řídící jednotce motoru. "To naší pracovní program zmenšilo o polovinu a dnes večer budeme muset udělat vše pro to, abychom to kompenzovali, protože už máme představu o tom, kde a jak udělat změny, protože Mercedes, Red Bull a Lotus jsou před námi. A my chceme být lepší než třetí nebo čtvrtí v klasifikaci týmů."

Felipe Massa dodal: "Kvalifikace zůstává naší slabinou, protože jsme obvykle méně konkurenceschopní než v závodě, a proto se budeme maximálně snažit, abychom startovali co nejvýše. V dlouhé jízdě se auto chovalo dobře, a díky tomu si hodně věřím pro neděli."

McLaren (Button 7./9. - Pérez 10./14.)
Button byl od rána s vozem spokojený. "Pořád ztrácíme na čelo, ale naše rychlost se ve srovnání s vozy kolem nás nezdá špatná. Celkový pocit z auta není špatný. Tento víkend nebudeme bojovat s vozy vpředu, ale bylo by hezké, kdybychom mohli útočit na týmy, které jsou obvykle těsně před námi."

Pérez označil pátek za jeden z nejlepších za poslední závody. "Jsme pořád ve stejné situaci jako minulý víkend, potenciál auta se dramaticky nezměnil, ale myslím, že zítra budeme moci bojovat o postup do třetí části kvalifikace. Může to pořád být těžké, ale takový je náš cíl."

Force India (Di Resta 11./10. - Sutil 4./11.)
"Byl to poměrně dobrý den a auto se zdá být konkurenceschopné na podobné úrovni jako v posledních několika závodech," hodnotil Adrian Sutil. "Jsme tu zpět na měkkých pneumatikách, které nabízí dobrou přilnavost, ale mají velkou degradaci. Jezdí se na nich dobře a bude to velmi dobrá kvalifikační pneumatika, ale dlouhé jízdy budou těžké. Střední směs má dobrou výkonnost a je velmi konzistentní, takže je tu dobrá kombinace pro závod."

Paulu di Restovi pátek nesedl. "Celkem náročné tréninky, máme hodně o čem přemýšlet. Je tu prostor pro vylepšení nastavení, protože se necítím tak dobře jako obvykle."

Toro Rosso (Ricciardo 13./12. - Vergne 14./13.)
Italský tým zřejmě nečeká tak dobrý víkend jako v Británii. "Nezdá se, že jsme měli stejnou rychlost jako minulý týden v Silverstonu, kdy jsme měli dobrý víkend," řekl Ricciardo. "Bylo by dobré tak pokračovat, ale věděli jsme, že pro nás tento okruh nebude tak příznivý." Australan se potřebuje zlepšit hlavně v prvním sektoru.

Také Vergne vidí těžší víkend. "Co se týče čisté výkonnosti vozu, musíme večer hodně pracovat, protože na tom nejsme tak, jak bychom chtěli. I když jsme věděli, že nám konfigurace Nürburgringu nebude moc sedět, doufám, že dokážeme něco najít, abychom vůz pro zbytek víkendu vylepšili."

Sauber (Hülkenberg 12./15. - Gutiérrez 17./16.)
Hülkenberg neměl příznivé zprávy. "Testovali jsme mnoho věcí a myslím, že pozice, na kterých jsme, odrážejí, kde můžeme být se současnou rychlostí. Takže teď se musíme podívat na data, abychom z vozu dostali maximum." Guitérrez našel určitá pozitiva. "Den šel dobře a zdá se, že se naše výkonnost v dlouhých jízdách zlepšila. Na základě dat, která jsme získali, si myslím, že jsme se zlepšili."

Williams (Bottas 16./17. - Maldonado 15./18.)
Podle Bottase je vše při starém. "Rozdíly mezi naším a ostatními vozy se moc nezměnily, ale uděláme maximum s tím, co máme, a uvidíme, jestli se zítra zlepšíme." Maldonado míní, že je Williams trochu lepší, "ale ještě musíme zrychlit, abychom smazali ztrátu na vozy vpředu." Tým z Grove měl v pátek potíže se zahříváním pneumatiky, ale jelikož se má oteplit, problém by nemusel mít dlouhého trvání.

Caterham (Pic 18./19. - Van der Garde 20./20.)
"Než jsme sem přijeli, řekl jsem, že je tohle moje nejoblíbenější trať, a jsem rád, že jsme tu měli dobrý pátek, solidní den, během kterého jsme jasně trochu pokročili," zhodnotil Pic. "Teď potřebujeme si tu sílu udržet po zbytek víkendu. Těším se, až uvidím, jak dopadneme s naší závodní rychlostí v neděli." Van der Garde dodal k rozložení sil: "Zdá se, že máme trochu náskok před týmem za námi a určitě jsme tu trochu získali na Williams, takže další tvrdá práce večer a mohl by to pro nás být dobrý víkend."

Marussia (Bianchi -/21. - Chilton 19./22. - González 21./-)
Bianchi musel dopoledne půjčit své auto Goználezovi a odpoledne jezdil kvůli nevolnosti jen chvíli. "Odpoledne jsem odjel v druhém tréninku dvě jízdy, celkem 10 kol, ale necítil jsem se nejlépe, takže bylo lepší přestat a pořádně si odpočinout. Doufám, že po dobrém nočním spánku budu zítra zpět ve formě."

Dění na trati hodnotil Chilton. "Výsledkové listiny nevykreslují celý obrázek dne, kdy jsem se ve voze cítil celkem dobře. Zítra budeme mít v kvalifikaci lepší představu o své okamžité rychlosti ve srovnání s konkurencí, ale zatím jsem s celkovým směrem spokojený."

Doporučujeme

Články odjinud