Páteční jezdci to budou mít těžší, FIA jim přivřela dveře

Páteční jezdci to budou mít těžší, FIA jim přivřela dveře

Je poměrně běžné, že zejména menší týmy posadí v prvním tréninku do vozu některého z mladíku. Ten může získat potřebné zkušenosti, ale častěji jde spíše o peníze. Nově to ale bude těžší.

Pokud chce jezdec závodit ve formuli 1, potřebuje super licenci. K jejímu získání musí splnit několik podmínek – mimo jiné mít na svém kontě 40 speciálních bodů, které se udělují za pořadí v různých šampionátech.

K účasti v pátečním tréninku není super licence potřeba. Na druhou stranu tým samozřejmě nemůže do vozu posadit kohokoliv. Jezdec musí absolvovat v „reprezentativním voze formule 1“ dvoudenní test a ujet 300 km. Také musí znát sportovní pravidla. Konečné slovo má ale FIA, která posuzuje i zkušenosti jezdce z juniorských soutěží. 

Od nové sezóny ale budou podmínky přísnější. Jezdec bude muset navíc odjet nejméně 6 závodů ve formuli 2 nebo mít na svém kontě 25 bodů za poslední tři roky (tytéž body, kterých potřebuje k zisku super licence 40). 

Z jezdců, kteří se letos zúčastnili pátečních tréninků, by nová pravidla nesplnil pouze Alfonso Celis. Sean Gelael, kterého nasazovalo Toro Rosso, sice nemá 25 bodů, ale má zkušenosti z F2.

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud