Páté místo Alonsa je momentálně pro Ferrari maximum

Páté místo Alonsa je momentálně pro Ferrari maximum

Podle Stefana Domenicaliho v současnosti Ferrari nemá dostatečnou rychlost pro boj o pole position. Dnešním cílem bylo proto skončit hned za Red Bullem s McLarenem, což se podařilo.

Fernando Alonso do závodu odstartuje z pátého místa, dvojnásobný mistr světa tudíž nezakrývá, že Ferrari musí učinit značný progres, aby se chytilo dvou vedoucích týmů.

"V Austrálii jsme nebyli dostatečně rychlí. V Malajsii je tomu podobně. Z těchto dvou víkendů vyplývá, že jsou dva týmy, které přes zimu pracovaly lépe než my. Není třeba tajit, že se musíme zlepšit. Potřebujeme být ve vývoji agresivní, abychom měli šanci dohnat získanou ztrátu. Zároveň musíme zůstat klidní, koncentrovaní a získávat co nejvíce bodů. Je třeba využít každé příležitosti.

Šampionát je velmi dlouhý a loni jsme se mohli přesvědčit o tom, že závod od závodu vše může být úplně jinak. Myslím si tedy, že páté místo je pozitivním výsledkem. Zítra se může stát cokoliv, obzvlášť, pokud bude pršet. Přes noc a v průběhu třetího tréninku jsme vylepšili nastavení vozu. Cítil jsem se lépe než včera. Budu startovat z čisté strany roštu, což nikdy není na škodu. Je těžké před závodem cokoliv předpovídat. Včera jsme se přesvědčili, že pneumatiky se tu opotřebovávají velmi rychle, takže můžeme očekávat tři až čtyři zastávky v boxech. V neděli v Melbourne byla naše rychlost podobná McLarenu a mohl jsem bojovat s Webberem. Tehdy nám ovšem byl McLaren blíže v kvalifikaci," prohlásil Alonso.

Felipemu Massovi se dařilo o něco hůře. Brazilský závodník v kvalifikaci zajel sedmý nejrychlejší čas, oproti Austrálii si tedy polepšil o jednu pozici.

"Rozhodně to nebyla jednoduchá kvalifikace. Obzvlášť, když se podíváme, jaké časy byli schopní zajet první čtyři. Bojovali jsme s ostatními, ale závod budeme muset pojmout spíše defenzivním způsobem. Co se strategie týče, za sucha můžeme očekávat tři nebo čtyři zastávky v boxech. Jestli ale bude pršet, stát se může cokoliv a musíme se připravit na jakoukoliv možnost. Nejlepší výsledek, jakého jsme dnes mohli dosáhnout, byla pátá pozice. To se mi nepodařilo, z části také proto, že jsem nezajel perfektní kolo. Alespoň ale budu startovat z čisté části trati. Víme, že nám schází aerodynamický přítlak. Pracujeme na tom, ale dokud neuděláme pořádný krok kupředu, nemůžeme bojovat o místa nejvyšší," prozradil po kvalifikaci Felipe Massa.

Doporučujeme

Články odjinud