Pastor Maldonado a tým Williams si ve Španělsku připsali senzační triumf

Pastor Maldonado a tým Williams si ve Španělsku připsali senzační triumf

Pastor Maldonado získal ve Velké ceně Španělska svou první výhru ve formuli 1, druhý dojel domácí Fernando Alonso a třetí Kimi Räikkönen.

Do Velké ceny Španělska startoval díky diskvalifikaci Lewise Hamiltona z pole position poprvé ve formuli 1 Pastor Maldonado. Na první místo se ale ještě před první zatáčkou k radosti domácích fanoušků prosadil Fernando Alonso. Venezuelan udržel alespoň druhou příčku. Za něj se zařadili Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Nico Rosberg a Michael Schumacher. Rosberg se brzy prosadil před Grosjeana. Smůlu měl Sergio Pérez, který si poškodil levou zadní pneumatiku a vyjel z tratě. Když se vracel zpět, musel se mu vyhnout Lewis Hamilton, který se zezadu probojoval již na devatenácté místo.

Za první šestkou se drželi Sebastian Vettel, Jenson Button, Kamuj Kobajaši a po skvělém startu desátý Jean-Eric Vergne. Druhou desítku zahajovali Felipe Massa a Mark Webber, který jako první zamířil na plánovanou zastávku, a to už v šestém kole. Brzy ho následoval také Vettel. Téměř kompletní špička pořadí zamířila do boxů na konci desátého kola.

O vzrušení se postarali Romain Grosjean a Bruno Senna, kteří měli spolu kontakt. Pro Sennu to ale nebyla kolize poslední. Krátce poté do něj v první zatáčce 13. kola narazil Schumacher a pro oba tím závod skončil. Senna se ještě pokusil pokračovat, ale nedojel ani do boxů.

Po zastávkách se jezdci srovnali v pořadí Alonso, Maldonado, Räikkönen, Rosberg, Grosjean, Vettel, Button, Kobajaši, Webber a di Resta. Hamilton zůstal na trati déle a při zastávce měl problémy, když při odjezdu od mechaniků trefil sejmuté levé zadní kolo. Na trať se vrátil na čtrnáctém místě. Jeho týmový kolega Button mezitím ztratil sedmé místo ve prospěch Vettela. Krátce poté zajel mistr světa z roku 2009 do boxů.

V 18. kole zamířil na další zastávku také Webber a rovnou si nechal vyměnit i přední křídlo. V 25. kole se v depu na druhé plánované zastávce objevil také Maldonado. Následoval ho Button, který krátce předtím probrzdil plošku na levé přední pneumatice. V 26. kole zajel do boxů také Alonso a a na dálku prohrál souboj s Maldonadem. Rychlý Venezuelan totiž v té chvíli zajel nejrychlejší kolo a dostal se před Španěla. Až za oběma vedoucími jezdci se na trať po své zastávce vrátil Räikkönen.

Mezitím dostali penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou za nedostatečné zpomalení v místě, kde byly vyvěšeny žluté vlajky, Vettel a Massa. Po druhých zastávkách se tak ustálilo pořadí Maldonado, Alonso, Räikkönen, Grosjean, Hamilton, Rosberg, Button, Kobajaši, Vettel a Hülkenberg.

V polovině závodu došlo ke změně pořadí ve vyrovnané skupince bojující o šesté místo. Sedmý Button totiž neuhlídal Kobajašiho. Ve 36. kole Hamilton po dlouhém stintu absolvoval svou druhou zastávku a vyjel na čtrnáctém místě.

Ve 40. kole odstoupil Pérez, jehož mechanik předtím v boxech přepadl přes nasazené pravé zadní kolo. Mexičan pak krátce po výjezdu z boxové uličky raději zastavil, nebylo totiž jisté, že bylo kolo na voze dostatečně upevněno. O dva okruhy později absolvoval třetí zastávku vedoucí Maldonado, ale v boxech se trochu zdržel. K výměně předního křídla se Red Bull uchýlil také v případě Vettela. V 45. kole zajel do boxů Alonso a vrátil se zhruba 2,5 sekundy za Maldonadem. Ten potvrdil svou rychlost, když předjel Räikkönena a vrátil se do čela ještě před Finovou zastávkou. Zezadu už ale dotíral Alonso, který zajel nejrychlejší kolo, a ztrátu na Venezuelana neustále stahoval.

Závodilo se i ve druhé polovině první desítky. Vettel se v 59. kole dostal před Buttona a Kobajaši v 61. nadvakrát před Rosberga. Navíc Webber dotíral na desátého Hülkenberga. Tři kola před cílem si Vettel vyšlápl i na Hamiltona, následně předjel Rosberga a posunul se už na šestou příčku.

V závěru měl Alonso potíže s pneumatikami a začal se na něj dotahovat Räikkönen. Do cíle závodu už se pořadí nezměnilo. Maldonado tak dovezl svůj vůz Williams do cíle na prvním místě, tým z Grove získal první výhru od Velké ceny Brazílie roku 2004, kdy triumfoval Juan Pablo Montoya. Šéf týmu Frank Williams dostal krásný dárek ke svým sedmdesátým narozeninám. Druhou příčku udržel Alonso před třetím Räikkönen, kterého následoval týmový kolega Romaina Grosjean. Ten si připsal nejrychlejší kolo závodu. Obhájce titulu Vettel dojel šestý před Rosbergem, Hamiltonem, Buttonem a Hülkenbergem.

V pátém závodě sezony vyhrál pátý jezdec s pátým vozem. Totéž se stalo v sezoně 1983. Ve vyrovnaném šampionátu vede Vettel před Alonsem, oba mají na svém kontě 61 bodů, třetí Hamilton jich má 53, následují Räikkönen (49), Webber (48), Button (41), Grosjean (35), Maldonado (29) a Pérez (22). V Poháru konstruktérů vede Red Bull (109 bodů) před McLarenem (98), Lotusem (84), Ferrari (63), Williamsem (43), Mercedesem (43) a Sauberem (41).

Příští závod se jede 27. května jako Velká cena Monaka.

GP Španělska 2012 - závod

P. Jezdec Tým Kolo Čas/Ztráta Start
1 Pastor Maldonado Williams-Renault 66 1:39:09,1 h 1
2 Fernando Alonso Ferrari 66 +3,1 s 2
3 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 66 +3,8 s 4
4 Romain Grosjean Lotus-Renault 66 +14,7 s 3
5 Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 66 +1:04,6 min 9
6 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 66 +1:07,5 min 7
7 Nico Rosberg Mercedes 66 +1:17,9 min 6
8 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 66 +1:18,1 min 24
9 Jenson Button McLaren-Mercedes 66 +1:25,2 min 10
10 Nico Hülkenberg Force India-Mercedes 65 +1 kolo 13
11 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 65 +1 kolo 11
12 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 65 +1 kolo 14
13 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 65 +1 kolo 15
14 Paul di Resta Force India-Mercedes 65 +1 kolo 12
15 Felipe Massa Ferrari 65 +1 kolo 16
16 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 65 +1 kolo 19
17 Vitalij Petrov Caterham-Renault 65 +1 kolo 18
18 Timo Glock Marussia-Cosworth 64 +2 kola 21
19 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 63 +3 kola 22
- Sergio Pérez Sauber-Ferrari 37 +29 kol 5
- Charles Pic Marussia-Cosworth 35 +31 kol 20
- Narajn Kartykejan HRT-Cosworth 22 +44 kol 23
- Bruno Senna Williams-Renault 12 +54 kol 17
- Michael Schumacher Mercedes 12 +54 kol 8

Doporučujeme

Články odjinud