Paříž ePrix: Vergne ovládl domácí závod

Paříž ePrix: Vergne ovládl domácí závod

O tomto víkendu není ve světě formulového závodění na programu pouze Velká cena Ázerbájdžánu monopostů F1. Dnešní den byl totiž v ulicích francouzské metropole vyčleněn elektrickým vozům série Formule E.

Na téměř dvoukilometrovém okruhu v okolí pařížské Invalidovny sahal tým Techeetah dlouho dobu po druhém doublu v této sezóně. Nakonec se však v cíli radoval pouze francouzský lídr průběžného pořadí Jean-Éric Vergne.

Vergnemu se v ulicích jeho domovské Paříže dařilo v průběhu celého závodního víkendu. Osmadvacetiletý Francouz získal pole position v dnešní kvalifikaci, která předcházela odpolednímu závodu. Následně Vergne dominoval i v samotné ePrix.

Z prvního místa startující francouzský pilot stáje Techeetah udržel bezprostředně po startu vedení. Jeho týmový kolega Andre Lotterer se naopak z druhého místa propadl na třetí příčku za Brita Sama Birda s monopostem DS Virgin.

Start závodu se neobešel zcela bez incidentů. Nelson Piquet ml. poškodil svůj monopost a musel brzy zamířit k mechanikům. Ještě hůře na tom ale byl Ma Qing Hua, který v Paříži u týmu NIO nahradil Lucu Filippiho. Číňan se vůbec neodlepil ze startovního roštu a závod dokončil se ztrátou tří kol.

Vedoucí trojice v pořadí Vergne, Bird, Lotterer se mezitím na čele závodu pomalu vzdalovala zbytku pole. Pořadí na prvních třech místech nezměnily ani zastávky v boxech, Vergne držel vedení před Birdem a týmovým kolegou Lottererem i na prahu druhé poloviny závodu.

K dramatickému okamžiku došlo v momentě, kdy Lotterer zaútočil na vnitřku jedné ze zatáček na svého britského soupeře. Němec s monopostem Techeetah zatáčku sice probrzdil, vzápětí se ale zadní části svého vozu „odrazil“ od Birdovi formule, díky čemuž zůstal na závodní trati. V závodu pokračoval i Bird.

V závěru vše směřovalo ke druhému doublu pro tým Techeetah v této sezóně a zároveň i ke druhému týmovému doblu v historii celé série. Poslední metry závěrečného kola však rozhodly o opaku…

Andremu Lottererovi v posledních zatáčkách došla energie u jeho monopostu. Důsledkem toho Němec velmi zpomalil a jeho vozu se nedokázal vyhnout Sam Bird, který si o monopost Techeetah vylomil pravé přední kolo.

V cíli se před tisícovkami domácích fanoušků radoval z výhry Jean-Éric Vergne a druhé místo nakonec díky kolizi Lotterera a Birda „zdědil“ Lucas di Grassi s vozem Audi. I s poškozeným vozem dojel třetí Sam Bird z týmu DS Virgin.

Díky vítězství v Paříži vede nyní Jean-Éric Vergne šampionát o jednatřicet bodů před druhým Birdem. Sezóna Formule E bude pokračovat 19. května v Berlíně.

Výsledky

P Jezdec Tým Čas / ztráta Kol
Jean-Éric Vergne Techeetah 54:49.102 49
Lucas di Grassi Audi 4.882 49
Sam Bird DS Virgin 8.897 49
Maro Engel Venturi 9.287 49
Sébastien Buemi Renault 10.194 49
André Lotterer Techeetah 10.855 49
Daniel Abt Audi 13.918 49
Felix Rosenqvist Mahindra 15.271 49
Oliver Turvey NextEV NIO 19.557 49
10  José María López Penske 20.989 49
11  Nick Heidfeld Mahindra 21.698 49
12  J.d:Ambrosio Penske 26.723 49
13  Edoardo Mortara Venturi 29.937 49
14  Alex Lynn DS Virgin 43.112 49
15  Mitch Evans Jaguar 43.989 49
16  Nicolas Prost Renault 1 kolo 48
17  Ma Qing Hua NextEV NIO 3 kola 46
Nelson Piquet Jr. Jaguar   32
Tom Blomqvist Andretti   32
A.F.da Costa Andretti   3

Doporučujeme

Články odjinud