Paradox konce sezóny: každý „nepotřebný“ bod přijde týmy draho

Paradox konce sezóny: každý „nepotřebný“ bod přijde týmy draho

Ve formuli 1 nejde jen o vítězství a stupně vítězů, ale také o body, které určují pořadí v obou šampionátech. Ne vždy je ale zisk bodů jen pozitivní záležitostí.

Body určují pořadí v šampionátech, což má v konečném důsledku pro týmy finanční přínos, protože peníze z komerčních práv se mimo jiné rozdělují právě podle pořadí v šampionátu.

Samotné body jako takové ale význam nemají. Důsledky mohou být snad jen nepřímé – například Force India si zajistila čtvrté místo v Poháru konstruktérů už v Mexiku, a tak se nechala slyšet, že ve zbývajících dvou závodech bude experimentovat s díly a nastavením pro příští sezónu. 

Když už jsou body na obtíž

Právě Force India ale ukazuje i stinnou stránku bodů. Je to tým, který má už svou pozici jistou, ale současně je mnohem menší než tři týmy před ním. Čtvrtým místem si tým zajistil nemalý balík peněz, ale další body tým o peníze naopak připraví! 

Týmy totiž musí FIA zaplatit zápisné, které rozhodně není malé a není ani stejné pro všechny.

Poplatek má dvě části. Fixní část byla letos 516 128 dolarů. Druhá část poplatku se vypočítává podle počtu získaných bodů v předešlé sezóně. Letos je to 5161 dolarů (114 tisíc Kč) za bod. Mercedes jako mistr světa, zaplatil za jeden bod více — 6194 dolarů.

Například Force India získala vloni 173 bodů, takže FIA před letošním ročníkem poslala 1,4 milionů dolarů.

Letos má tým zatím 175 bodů, takže pokud se částky nezmění, zaplatí zhruba stejně. Jenomže do konce sezóny zbývají ještě dva další závody.

Každý bod tým vyjde na dalších v přepočtu 114 tisíc korun. Za poslední dva závody získala Force India 28 bodů, což je 3,2 milionů korun.

Tým zatím váhal, zda nechá své jezdce bojovat. Nejde už o Pohár konstruktérů, ale obavu, že po souboji s Pérezem a Oconem bude létat karbon vzduchem.

Díly tým potřebuje pro testy, které budou po Abú Dhabí, a samozřejmě nejsou ani levné...ale možná, že by paradoxně kolizí svých jezdců tým nakonec ušetřil.

Foto: Getty Images / Will Taylor-Medhurst 

Doporučujeme

Články odjinud