Paffett: Zapomenout hodnotit DTM je chyba

Paffett: Zapomenout hodnotit DTM je chyba

Britský pilot kritizuje nedocenění německého mistrovství v novém bodovacím systému FIA.

Bývalý testovací jezdec McLarenu Gary Paffett prohlásil, že Mezinárodní automobilová federace (FIA) udělala chybu, když nezařadila šampionát DTM do seznamu sérií, díky kterým mohou piloti získat superlicenci.

FIA tento týden stanovila pravidla, která bude potřeba splnit pro získání superlicence. Kromě minimálního věku 18 let a vlastnění platného řidičského průkazu budou muset piloti v posledních třech letech získat v daných šampionátech za celkové umístění dohromady 40 bodů.

V Evropě prestižní šampionát cestovních vozů DTM v něm však chybí.

„S tou teorií souhlasím,” řekl pro agenturu Reuters Paffett, šampion DTM z roku 2005. „Ovšem pominutí některých šampionátů, a obzvlášť DTM, ze systému superlicencí je docela chyba.”

„Když jsem v roce 2005 získal titul, tak jsem byl v DTM třetím rokem a měl jsem dobrou šanci pro rok 2006 získat místo ve F1.”

„Teď s tímhle novým systémem by to nešlo, protože bych odjel tři roky v DTM a pro superlicenci bych nezískal žádné body.”

O DTM však Paffett říká: „Na naučení je to pro jezdce skvělý šampionát. Reprezentujete automobilku, závodní vozy jsou z pohledu výkonnosti, přítlaku a výkonu na vysoké úrovni a závodíte proti velmi kvalitním jezdcům. To, co se naučíte v DTM, je na nejvyšší úrovni. Myslím, že na (licenčním) systému je ještě potřeba zapracovat... potřebuje poměrně dost úprav.”

Doporučujeme

Články odjinud