Outsider zahrozil! Testy v Le Mans vyhrál Glickenhaus | Foto: 24 Heures du Mans

Foto: 24 Heures du Mans

Outsider zahrozil! Testy v Le Mans vyhrál Glickenhaus

Ani Toyota, ani Alpine. Nejrychlejší byl na ikonické trati La Sarthe během oficiálních testů před nejslavnější čtyřiadvacetihodinovkou světa americký Glickenhaus.

Zámořský malovýrobce sportovních vozů, za kterým stojí filmový režisér a producent James Glickenhaus, prochází průlomovým rokem.

Ze závodů VLN se speciály GT přešla malá značka do velkého světa vytrvalostního mistrovství světa FIA WEC, čímž si Glickenhaus se svými novými hypervozy 007 LMH zajistil start v Le Mans.

Už při minulém závodě v Monze se ukázalo, že Američané mají potřebnou rychlost na prohánění dalších dvou týmů v elitní třídě LMH Toyoty a francouzského Alpinu. A v Le Mans se tento fakt zatím potvrzuje.

Francouz Olivier Pla zajel s vozem #708 čas 3:29.115. Tím zaprvé na okruhu, který měří 13.626 km, prolomil předpovídaný čas hypervozů na jedno kolo 3:30 a zadruhé díky své rychlosti zajistil Glickenhausu první místo v absolutní výsledkové listině.

Tovární Toyoty GR010 s hybridní pohonnou jednotkou, které vyhrály tři úvodní podniky sezony 2021, se musely spokojit s druhým a třetím místem.

Mike Conway dostal s časem 3:29.340 na druhé místo Toyotu #7, zatímco jeho týmový kolega z Toyoty #8 Kazuki Nakadžima poskočil ke konci testovacího dne díky času 3:29.622 na místo třetí.

Pod hranici 3 minut a 30 sekund se v neděli nedostal Alpine se starším prototypem LMP 1, který byl původně vyvinut pro švýcarskou stáj Rebellion Racing. Nejlepší čas vozu #36 se dostal na úroveň 3:30.11.

Poslední místo v rámci LMH obsadil druhý z vozů Glickenhaus. S hypervozem #709 zajel zkušený Francouz Romain Dumas, kterého dobře znají i čeští fanoušci z Barum Rallye, jedno kolo na La Sarthe v hodnotě 3:30.924.

Všech pět vozů startujících v LMH se tentokrát dokázalo seřadit s náskokem před prototypy LMP 2.

V nižší kategorii sportovních prototypů, kde letos v Le Mans startuje 25 vozů z celkových 62, byl během testů nejlepší Paul Loup Chatin s Orecou 07 Gibson #48 stáje IDEC Sport. Francouzův nejlepší čas měl hodnotu 3:31.105.

Bývalý pilot formule 1 Will Stevens na Chatina ztratil jen 15 tisícin sekundy s Orecou #65 týmu Oliviera Panise.  

Švýcar Louis Deletraz zařadil na třetí pozici v LMP 2 Orecu #41 belgické stáje WRT, ve které se bude střídat i s jediným polským pilotem F1 Robertem Kubicou. Deletraz zajel své nejlepší kolo v hodnotě 3:31.448.

Slovenský tým ARC Bratislava se v Le Mans poprvé představuje se svým novým prototypem Oreca 07 Gibson, který u bratislavské formace nahradil v této sezoně původně využívaný Ligier JS P217.

Stáj Mira Konopky poskládala posádku, ve které se kromě závodícího šéfa objevuje také jeho syn Maťo a zkušený Brit Oliver Webb. V testech tým ARC Bratislava obsadil dvaadvacáté místo v rámci LMP 2 a sedmou pozici v rámci podkategorie Pro-Am Cup pro posádky s bronzovým pilotem podle kategorizace FIA.

Dominance Porsche

Vítěz všech letošní kvalifikací WEC ve třídě LMGTE – PRO Kevin Estre potvrdil svoji skvělou rychlost i během testování v Le Mans.

Francouzský pilot s časem 3:52.901 dostal své Porsche 911 RSR-19 #92 na první místo ve své třídě jen o 3 tisíciny sekundy před týmového kolegu Gianmariu Bruniho, který pilotuje sesterské Porsche #91.

Oba nejlepší časy LMGTE – PRO byly zajety už v ranní testovací session, odpoledne se ke dvojici továrních Porsche na čele přiblížil jen vítěz Le Mans Earl Bamber. Novozélanďan pilotuje Porsche #79 v barvách americké stáje WeatherTech Racing a stal se posledním pilotem, který se dostal pod hranici 3:53. Bamberovo nejlepší kolo mělo hodnotu 3:52.938.

Za třemi vozy Porsche se seřadila obě tovární Ferrari 488 GTE stáje AF Corse. Poté v rámci LMGTE – PRO následuje další Porsche v barvách Hub Auto Racing a až za ním jsou dva tovární Chevrolety Corvette C8.R, které letos na La Sarthe debutují.

Debutant ve třídě LMGTE – AM a zkušený britský závodník Harry Tincknell byl s časem 3:54.472 nejlepší ve své kategorii, a to s vozem Porsche #99 stáje Proton Competition.

Oficiální dění na trati La Sarthe před víkendovou čtyřiadvacetihodinovkou v Le Mans odstartuje ve středu odpoledne prvním volným tréninkem.

Kompletní výsledky testů naleznete ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud