Osud GP USA by měl být znám do konce února

Osud GP USA by měl být znám do konce února

Pořadatelé se potýkají se sníženým příspěvkem ze státní kasy.

Předseda okruhu Circuit of the Americas Bobby Epstein se nechal slyšet, že do konce února potvrdí, zda se letos pojede Velká cena USA.

Epstein v listopadu minulého roku připustil, že nad budoucností závodu visí otazník, jelikož vláda státu Texas oznámila, že výrazně sníží svůj finanční příspěvek.

Zatímco však Epstein dva měsíce dozadu nad situací kolem závodu pochyboval, šéf formule 1 Bernie Ecclestone se nedávno vyjádřil pozitivněji, když řekl, že si je naprosto jistý, že velká cena v USA proběhne.

Epstein Ecclestonovo tvrzení komentoval slovy: „Já jeho optimismus sdílím. My všichni chceme, aby to dopadlo a obvykle, když to takhle je, věci se podaří.

Já v tuto chvíli rozhodně nemohu nic potvrdit, ale v horizontu příštích 30 dní něco rozhodně bude. Určitě budeme znát odpověď před koncem února.“

Texas původně při podpisu smlouvy před prvním závodem v roce 2012 organizátorům závodu přislíbil 25 milionů dolarů ročně na dobu deseti let.

Nyní však používá odlišný vzorec pro výpočet ekonomického dopadu závodu na tamní region, což vedlo ke snížení příspěvku na 19,5 milionu dolarů.

Situaci neprospěl ani klesající prodej vstupenek, který navíc podpořil loňský ročník, ve kterém kvůli silným bouřkám diváci v některých částech víkendu nemohli být vpuštěni na okruh.

Epstein však dodává: „Jsme hrdí na to, čeho jsme tu dosáhli. Čas utekl poměrně rychle, tohle bude náš jubilejní pátý ročník a nikdo o něj nechce přijít.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud