Ošklivé tvary vozu diktují pravidla, brání se Caterham

Ošklivé tvary vozu diktují pravidla, brání se Caterham

Estetické cítění fanoušků formule 1 bude letos trpět zřejmě ještě víc než na začátku roku 2009. Technický šéf Caterhamu Mike Gascoyne připomněl, že za to opět můžou pravidla.

Když přišla velká změna pravidel před sezónou 2009, prezentace tehdejších vozů připomínaly kde co, jen ne formuli 1, i když jsme si časem zvykli. Letošní změny pravidel nejsou tak velké, ale relativní drobnost v oblasti bezpečnosti způsobila, že vzhled nových vozů bude ještě méně vábný.

Naznačil to již Giorgio Piola ve svých studiích a přímo to potvrdil Caterham, který jako první ukázal snímky svého nového auta. Zejména tento obrázek vyvolal rozpačité reakce kvůli zkosenému nosu.

"Pravidla o nižších nosech diktovala směr vývoje a jsem si jistý, že náš vůz nebude jediný nebo ten nejhůř vypadající," uvedl Gascoyne pro BBC. "Myslím, že to bude běžná věc. Chtěli omezit výšku nosů pro případy, kdy vozy kolidují, a aby omezili možnost vzlétnutí jednoho z nich."

"Ale i tak chcete, aby byla spodní část šasi co nejvýš, aby byl tok vzduchu pod vozem co nejčistší. To diktuje vzhled našeho vozu a jsem si jistý, že to tak uvidíte i na většině ostatních. Tento tvar šasi se stal standardem."

Další obrázky a detaily o Caterhamu CT01 tým uvolní dnes.

Doporučujeme

Články odjinud