Organizátoři zveřejnili detaily ohledně GP Francie na okruhu Paula Ricarda

Organizátoři zveřejnili detaily ohledně GP Francie na okruhu Paula Ricarda

Velká cena Francie, která se v roce 2018 vrátí do kalendáře formule 1, se pojede na okruhu Paula Ricarda ve verzi s šikanou na dlouhé rovince Mistral.

Představitelé okruhu oznámili na začátku týdne podpis pětileté smlouvy na pořádání závodu formule 1. Do Francie se přitom F1 vrátí poprvé od roku 2008, kdy se naposledy jelo na okruhu Magny-Cours.

Nyní organizátoři závodu odhalili další detaily. Okruh, který byl postaven v roce 1969 a mezi lety 1971 až 1985 již hostil závody formule 1, byl po přestavbě od roku 2002 využíván výhradně k testování. Kvůli tomu došlo k vyasfaltování únikových zón. Okruh disponuje také systémem umělého zavlažování, který dovoluje testovat v mokrých podmínkách i když reálně neprší.

V roce 2009 se na okruhu začalo znovu závodit. Od té doby zde závodily například formule V8 3.5, Evropská formule 3, Eurocup formule Renault 2.0, Evropská Le Mans série či šampionát cestovních vozů WTCC.

S šikanou na rovince Mistral

Dominantou okruhu je pak 1,8 kilometru dlouhá rovinka Mistral. Jezdci formule 1 ji však v roce 2018 nebudou moct projet celou na plný plyn. Uprostřed budou totiž muset projet šikanou.

V letech 1971 až 1985 přitom jezdci využívali celou rovinku. V posledních pěti letech však byla zkrácena po havárii během testů, která stála život Elia de Angelise.

V roce 2018 tedy budou piloti závodit na 5 842 metrů dlouhém okruhu, což naznačuje, že závod bude vypsán na 53 kol.

Ve Francii se bude podle organizátorů závodit na konci srpna.

„Myslím, že to změní život spoustě místních lidí, a i Francouzům celkově,“ řekl manažer okruhu Stéphane Clair pro GPUpdate.net.

Víte, že

okruh Paul Ricard nabízí až 167 různých konfigurací?

„Skutečně jsme to dokázali, formule 1 se vrací do Francie, na okruh Paula Ricarda. Jde o úžasný výsledek té tvrdé práce, i když do roku 2018 je ještě potřeba hodně udělat, abychom byli připraveni přivítat velké množství diváků, stejně jako televizní diváky z celého světa.“

„Na závod Bol d'Or (24hodinový motocyklový závod) jsme tu měli přes 75 000 diváků a pokud budeme dělat další změny ve veřejných prostorech, jako jsou tribuny, budeme moct hostit fanoušky formule 1.“

„Náš region nabízí rovněž spoustu ubytovacích zařízení a okruh Paula Ricarda se nachází necelou hodinu od dvou mezinárodních letišť v Toulonu a Marseille, a také vlakových nádraží.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud