Opustily Ferrari a Red Bull ostatní kvůli penězům od Ecclestona?

Opustily Ferrari a Red Bull ostatní kvůli penězům od Ecclestona?

Odchod týmů Ferrari a Red Bull Racing z Asociace týmů F1 mohl být způsoben jednáním o nové Concordské dohodě, a nikoliv neshodami kvůli Dohodě o omezení zdrojů.

Německý list Auto Motor und Sport uvedl, že podle různých zdrojů se týmy formule 1 rozkmotřily kvůli finančním podmínkám, za kterých budou závodit od roku 2013. Kdo bude dostávat kolik peněz, určuje tak zvaná Concordská dohoda, kterou uzavírají týmy s FIA a držitelem obchodních práv reprezentovaným Berniem Ecclestonem. Současná Concordská dohoda vyprší na konci příštího roku.

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo prohlásil, že jednání o nové dohodě začnou v lednu, ale objevují se zprávy, podle kterých si Ferrari a Red Bull s Berniem Ecclestonem už dohodly individuální podmínky. To měl být důvod jejich odchodu z asociace týmů (FOTA), protože jako jednotlivé stáje získají lepší smlouvy, než když by vyjednávaly jako skupina v rámci asociace.

Především jde samozřejmě o peníze. Majitel formule 1 přerozděluje část svých příjmů (doposud asi 50 procent) mezi týmy. Klíč, podle kterého týmy získávají peníze, není veřejný, ale základním parametrem pro každý rok je umístění v šampionátu konstruktérů. K tomu se můžou přidat různé bonusy, například Ferrari je má dlouhodobě za svůj historický přínos. A právě větší bonusy měly přimět Ferrari a Red Bull, aby se trhly od ostatních.

Pokud se to skutečně stalo, nebylo by to poprvé. Ecclestonovi se už při předchozích jednáních o prodlužování Concordské dohody dařilo rozbíjet jednotu týmů. Před prodloužením dohody z roku 1998 hrozily velké týmy odchodem z formule 1 a přípravou vlastního šampionátu. Ecclestone ale v roce 2005 postupně získal na svoji stranu Ferrari, Red Bull, Jordan a Williams, s nimiž dosáhl individuálních dohod, a ukončil tak kolektivní vyjednávání.

Šéf formule 1 ale nemusí mít vyhráno, o větší podíl se hlásí také FIA. V rámci federace sílí názor, že FIA pustila před lety Ecclestonovi obchodní práva na F1 až příliš levně, a proto by teď chtěla něco zpět.

Doporučujeme

Články odjinud