Opravdovým soupeřem Ferrari je Newey, říká Alesi | Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Opravdovým soupeřem Ferrari je Newey, říká Alesi

Podle Jeana Alesiho nebude letošní sezona primárně soubojem mezi Maxem Verstappenem a Charlesem Leclercem, ale hlavně jejich týmů.

Expilot F1 Jean Alesi si myslí, že boj o jezdecký mistrovský titul v roce 2023 bude především mezi šéfkonstuktérem Red Bullu Adrianem Neweyem a technickým oddělením Ferrari.

Podle vítěze Velké ceny Kanady 1995 bude mít Ferrari letos dva soupeře – vedle Red Bullu, který bude obhajovat oba tituly, také Mercedes.

„Red Bull je v současné době absolutním lídrem F1. Je neuvěřitelně silný ve všech oblastech,“ řekl Alesi italskému Autosprintu a se vyjádřil i k Mercedesu, který vloni nečekaně zaostával.

„Mercedes je stále silnější, zejména po Russellově vítězství v Brazílii. Nemyslím si, že by při konstruování vozu udělali dvakrát po sobě chybu.“

Bývalý pilot Ferrari, Benettonu či Jordanu je toho názoru, že klíčovou postavou boje o titul bude opět technický ředitel Red Bullu Adrian Newey.

Newey? Rozhodující faktor

„Pokud se opravdu podíváme na to, jak se věci mají, skutečným faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je Adrian Newey. Kdykoliv se ve formuli 1 změnila pravidla a inženýři dostali volnost, Newey se postaral o výkonnostní rozdíl,“ uvedl Francouz.

„Newey se stal rozhodujícím faktorem, protože nikdo jiný nedokáže během sezony neustále zlepšovat vůz, i když jde jen o malé změny. Proto si nemyslím, že to bude souboj mezi Verstappenem a Leclercem, ale zásadně mezi Neweyem a Ferrari,“ předvídá 58letý Alesi.

„Pokud Newey opět přijde s mistrovským dílem, bude to pro ostatní velmi těžké i letos. Na druhou stranu, pokud bude mít letošní vůz Red Bullu nějakou vadu, může se vše změnit. V každém případě však nezapomínejme, že ať už se věci vyvíjejí dobře nebo špatně, Newey je zásadním faktorem pro vítězství nebo prohru,“ uzavřel muž. který v F1 odjel přes 200 velkých cen.

Doporučujeme

Články odjinud