Odpadlíci se do Asociace týmů F1 můžou vrátit, věří Horner

Odpadlíci se do Asociace týmů F1 můžou vrátit, věří Horner

Šéf týmu Red Bull Racing Horner si nemyslí, že odchodem tří týmů z FOTA nutně nastal zánik tohoto uskupení. Všichni se můžou nakonec znovu dohodnout.

V minulých dnech oznámily odchod z Asociace týmů F1 hned tři stáje: Red Bull Racing, Ferrari a Sauber. Stejný krok je očekáván od Toro Rosso. Důvodem jsou spory o Dohodu o omezení zdrojů (RRA). Ta stanovuje stropy pro počet zaměstnanců, práce na vývoji aerodynamiky a externí výdaje.

Red Bull tvrdí, že mu jde s RRA především o komplexní pohled na úspory nákladů, který musí zahrnovat vůz jako celek včetně motoru, přičemž musí brát také v potaz celkový kontext.

"Používat ekvivalenty je nebezpečné, protože každý tým má jiné zázemí," připomněl Horner pro Guardian. "Některé patří automobilkám, které vyrábějí vlastní motory, zatímco jiné jsou nezávislé. Musí tu být vůle tohle uznat, pak můžeme dosáhnout pokroku."

Red Bullu se nelíbí snahy omezovat aerodynamiku, zatímco motory se RRA už tolik nezabývá. Navíc týmy spojené s automobilkami můžou podle něj některé své náklady na vývoj ´schovat´ právě do výkazů mateřské společnosti. Nezávislé stáje takovou možnost nemají.

Přes všechny tyto spory ale Horner věří, že se FOTA může dát znovu dohromady v původním složení (bez HRT). Odcházející týmy by nakonec mohly zůstat, pokud se podaří najít společné řešení. Současné dění proto nevnímá úplně negativně. "Působí to jako stimul pro další diskuze a může to vést k něčemu pozitivnímu. Pro všechny z nás existuje cesta zpět. Nic není vytesáno do kamene," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud