Odchodem z formule 1 oficiálně pohrozil také Renault

Rozpočtový strop je v navrhované formě pro Francouze nepřijatelný.

Tým ING Renault F1 oznámil, že pokud nedojde ke změně schválených pravidel pro rok 2010, ukončí své působení ve formuli 1. Trnem v oku je Renaultu stejně jako Ferrari dobrovolný rozpočtový strop, který by do formule 1 zavedl dvě kategorie vozů.

"Pokud nedojde k přehodnocení rozhodnutí Světové rady z 29. dubna 2009, nebudeme mít jinou možnost než se z šampionátu FIA formule 1 stáhnout na konci sezóny 2009," prohlásil šéf francouzského týmu Flavio Briatore.

Podle prezidenta týmu Bernarda Reye je pro Renault nepřijatelný šampionát, v kterém by existovala dvojí pravidla.

"Naše nasazení v tomto sportu zůstává neměnné, ale nemůžeme se účastnit šampionátu, který bude fungovat podle různých sad pravidel. Pokud budou taková pravidla platná, budeme nuceni na konci sezóny odejít," řekl.

Renaultu nevadí jen pravidla, která FIA schválila, ale také způsob, kterým to udělala. Všem týmům se obecně nelíbí, že federace naprosto ignorovala jejich společné návrhy na úsporná opatření a autoritativně prosadila svojí vizi.

"Je třeba zdůraznit, že FOTA má stejné, pokud ne dokonce nižší finanční cíle než FIA, ale Renault je pevně přesvědčen, že k jejich zavádění musí docházet odlišnou procedurou, kterou schválí všechny strany," uvedl francouzský tým ve svém prohlášení.

Podle Renaultu lze dosáhnout lepší rovnováhy mezi výdaji a příjmy týmů jen prostřednictvím konzultací mezi FIA, FOM a FOTA.

Stejné utlimátum jako Renault vystavilo automobilové federaci Ferrari.

Doporučujeme

Články odjinud