Od sportovních komisařů nikdy nedostávám dárky, okomentoval Verstappen svou penalizaci | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Od sportovních komisařů nikdy nedostávám dárky, okomentoval Verstappen svou penalizaci

Max Verstappen nebyl překvapen penalizací odsunu na roštu Velké ceny Kataru formule 1 na sedmé místo, která ovlivnila jeho závod.

Sportovní komisaři potrestali Verstappena odsunem o pět míst na startovním roštu za to, že během kvalifikace nedostatečně zpomalil při žlutých vlajkách. Za poslední čtyři sezóny byl Verstappen za tento prohřešek penalizován už potřetí.

„Žádné překvapení. Už včera večer jsem věděl, že od nich (sportovních komisařů) nikdy nedostávám žádné dárky, takže je to v pohodě,“ řekl Verstappen po závodě.

Kvůli penalizaci se Verstappen propadl z druhého až na sedmé místo na roštu. Z prvního místa startoval jeho největší soupeř v boji o titul Lewis Hamilton, který závod vyhrál.

Verstappen předvedl povedený start, kde si polepšil o tři pozice. Rychle si poradil také s Pierrem Gaslym a Fernandem Alonsem a dostal se na druhé místo.

„Jakmile jsem věděl, že startuji sedmý, byl jsem motivovaný posunout se vpřed, to jsem přesně udělal. Měli jsme dobré první kolo a po pěti kolech jsem byl znovu druhý,“ řekl pro Sky Sports.

„Snažil jsem se jen udržovat malou ztrátu, což se nám dařilo po celý závod, takže nemohli absolvovat další zastávku a mně to na konci dalo nejrychlejší kolo. S tím jsem rozhodně spokojen.“

Verstappen v závěru závodu zajel ještě pro nové pneumatiky, aby si pojistil bod za nejrychlejší kolo v závodě. Cílem proto projel téměř půl minuty za Hamiltonem.

„Udělal jsem extra zastávku, takže ztráta byla samozřejmě trochu větší, než byla v průběhu celého závodu. Jinak to bylo v průměru tak sedm osm sekund, což není špatné.“

Pérez nedostal šanci stáhnout Alonsa

Více než jednu zastávku absolvoval také druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez. Díky čerstvějším pneumatikám se v závěru dotahoval a předjížděl jezdce před sebou.

Pár kol před cílem byl ale kvůli odklízení vozu Nicholase Latifiho aktivován virtuální safety car, který znemožnil Pérezovi stahovat ztrátu na třetího Fernanda Alonsa. Poslední kolo se sice odjelo v závodním tempu, ale pro Péreze už bylo příliš pozdě. Mexičan tak dojel pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

„Myslím, že jsme měli stupně vítězů v kapse, ale druhý týden za sebou nás o ně připravil virtuální safety car. Nevím, jestli bych bez něj určitě dostihl Fernanda, ale byli bychom blízko. Je to škoda, dokázali jsme ale minimalizovat sobotní ztráty a Valtteri (Bottas) nebodoval, což je pro nás velká výhoda,“ řekl Pérez.

Doporučujeme

Články odjinud