Od Sirotkina to bylo neuctivé, říká o incidentu Hamilton

Od Sirotkina to bylo neuctivé, říká o incidentu Hamilton

Mercedes získal v kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie zásluhou Lewise Hamiltona 100. pole position ve formuli 1. Druhý pilot týmu Valtteri Bottas obsadil v dnešní kvalifikaci na okruhu Interlagos třetí místo.

Hamilton se přitom v průběhu kvalifikace dostal do incidentu s jedním ze soupeřů. Sergej Sirotkin z Williamsu musel vyjet dvěma koly mimo trať, když se zezadu velkou rychlostí přihnal k pomaleji jedoucímu Hamiltonovi a jen těsně se mu dokázal vyhnout ve chvíli, kdy se mu letošní mistr světa snažil uhnout z ideální závodní stopy.

Podle Hamiltona však Sirotkin nebyl v rychlém měřeném kole. „Všichni byli v zahřívacím kole. Já, Sergej i všichni přede mnou,“ řekl Brit.

„Valtteri (Bottas) byl přede mnou a zpomalil, aby si před sebou vytvořil prostor, takže i já musel zpomalit. Ujišťoval jsem se, že mám mezeru, pak jsem ale najednou viděl auto, které se blížilo vysokou rychlostí a já si říkal: 'Panebože, je to někdo, kdo jede rychlé kolo?',“ popsal Hamilton situaci.

„Jel jsem tedy doleva, ale i on jel doleva. Nebyl ale v rychlém kole, tak nevím, na co myslel. Všichni se snažíme držet rozestup. Byl to neuctivý manévr. Snažil jsem se mu uhnout z cesty, on pak projel zatáčkou a zpomalil. Bylo to zvláštní a zbytečné, protože za ním bylo dost prostoru, takže nakonec jeho ani moje kolo nebyly skvělé, snad se z toho poučí,“ doufá Hamilton, který si nakonec vyjel desátou letošní pole position.

Bottas je ze třetího místa zklamaný

Bottase jeho kvalifikační výsledek na závod v Brazílii nepotěšil. Fin je zklamaný, že skončil na třetí pozici, když měl podle svých slov rychlost i na pole position, kterou získal jeho týmový kolega.

„Nejsem daleko, tady jsou ale rozdíly vždy malé,“ řekl Bottas, který na Hamiltona ztratil 160 tisícin a na druhého Sebastiana Vettela jen 67 tisícin sekundy.

„Věděl jsem, že dnes mám rychlost na boj o pole position. Myslím, že tam pro mě byla, abych ji ulovil, ale nedokázal jsem to. V nájezdu do poslední zatáčky jsem měl náskok více než dvě desetiny, ale všechno jsem to ztratil na rovince, kde jsem se nemohl za nikým vytáhnout. Bylo to celkem smolné,“ popsal Fin.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud