Ochranný oblouk Red Bullu je ve hře, říká FIA

Ochranný oblouk Red Bullu je ve hře, říká FIA

Mezinárodní automobilová federace změnila svůj názor na ochranný oblouk Red Bullu.

Ferrari v předsezónních testech vyzkoušelo ochranný oblouk přezdívaný svatozář. Red Bull následně představil vlastní řešení, které je elegantnější. Jeho ochranný oblouk je také vybaven předním „sklem“, což má výhody ale i nevýhody.

FIA návrh původně odmítla s tím, že za svatozáří již stojí konkrétní testy, zatímco ochranný oblouk Red Bullu je pouze na papíře. Nyní ale svůj postoj změnila.

„Myslím, že je férové říct, že když to bylo zpočátku prezentováno, bylo to v plenkách,“ uvedl Charlie Whiting pro Motorsport.com. „Nicméně Red Bull odvedl skvělou práci a to do té míry, že to bude tento týden testováno.“

Na prototyp oblouku bude vystřeleno kolo o hmotnosti 20 kg rychlostí 225 km/h. Pokud vše proběhne dobře, uvidíme oblouk i na voze – Red Bull ho vyzkouší za týden v instalačním kole v prvním tréninku v Rusku.

„Stalo se něco, co jsme myslím nečekali. Ale je třeba to brát vážně. Pokud to bude fungovat stejně jako svatozář, neexistuje žádný důvod, proč to nemůže být Strategické skupině a Komisi F1 prezentováno jako možné řešení,“ pokračuje Whiting.

Statické testy a testy na dráze ale nejsou všechno. Musely by se vyřešit i další otázky – jak bude fungovat přední sklo během deště, jak to bude s opuštěním vozu v případě nehody apod.

Foto: Red Bull Racing 

Doporučujeme

Články odjinud