Obávali jsme se opotřebení měkké sady, hájí Leclerc strategii Ferrari

Obávali jsme se opotřebení měkké sady, hájí Leclerc strategii Ferrari

Charles Leclerc po nehodě v kvalifikaci startoval do Velké ceny Ázerbájdžánu vozů formule 1 z osmé pozice na střední sadě pneumatik. K zastávce v boxech přitom zajel výrazně později než jeho soupeři. Rozhodnutí mladý Monačan zdůvodnil obavou Ferrari z vysokého opotřebení měkké sady pneumatik.

Leclerc se po startu z osmého místa postupně dostal až do vedení ve 13. kole. Jezdci před ním totiž startovali na měkké směsi pneumatik, která má kratší životnost než střední směs, na které startoval Monačan.

Ferrari se však rozhodlo ponechat Leclerca na trati až do 31. kola. Piloti Mercedesu Valtteri Bottas a Lewis Hamilton se před jezdce Ferrari dostali soubojem na trati po svých zastávkách zpět na první dvě pozice. Leclerca krátce před jeho zastávkou předjel také druhý pilot Ferrari Sebastian Vettel.

„Nikdy jsme nezkoušeli tvrdé pneumatiky, čekali jsme ovšem, že se budeme potýkat s teplotami, takže jsme s nimi nechtěli jet,“ řekl Leclerc, který nakonec obsadil páté místo.

„Na měkké sadě jsme se obávali opotřebení. Jako pilot jsem samozřejmě cítil, že jsem ztratil poměrně hodně času, když mě Valtteri, Lewis a Seb předjeli, musím se ale podívat na data. Rozhodně byl důvod pro to, abych zůstal v tu chvíli na trati.“

Z víkendu má přitom Leclerc smíšené pocity. „Jeden je velmi dobrý, a to z pohledu mojí výkonnosti, jelikož jsem měl podle mě na to včera v kvalifikaci získat pole position. Ten druhý je bohužel moje chyba. Musím na těchto věcech zapracovat. Je to také teprve moje druhá sezóna ve F1. Nehledám výmluvy, takové chyby bych neměl dělat, ale je to také součást mé cesty,“ řekl.

V závěru závodu měl Leclerc ztrátu na čtvrtého Maxe Verstappena, ale také velký náskok na šestého Sergia Péreze. Zajel proto do boxů pro novou sadu pneumatik, aby se pokusil získat bod za nejrychlejší kolo závodu. To se mu podařilo.

„Většinu závodu jsem strávil o samotě. Nebyl to nejzábavnější den,“ poznamenal.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud