O uzavřených kokpitech mají podle Barrichella rozhodovat data, ne historie

O uzavřených kokpitech mají podle Barrichella rozhodovat data, ne historie

Dva bývalí brazilští piloti formule 1 se vyjádřili k otázce uzavřených kokpitů.

Bývalý pilot Ferrari Rubens Barrichello řekl, že o zavedení uzavřených kokpitů ve formuli 1 by měla rozhodovat jedině věda.

43letý Brazilec, který ve 322 startech získal 11 vítězství, řekl, že je na odbornících, aby na základě dat z nárazových testů určili, zda je lepším řešením otevřený nebo uzavřený kokpit.

„Jen věda nám může ukázat, co je správné a co je špatné,” řekl Barrichello. „Kokpity ve F1 byly vždy otevřené, a stále tu budou lidé, kteří si budou stěžovat, zatímco jiní budou mít názor, že je to v pořádku a může se pokračovat.”

„Motorsport nikdy nebude bezpečný. A když bude na trati odklízecí jeřáb, tak můžete mít kokpit z čeho chcete, ale i tak si ublížíte.”

„Když ale nabouráte tam, kde monoposty mají bourat, tak je to na těchto nových tratích skutečně bezpečné. Jen nárazové testy a věda ale dokáží jedno nebo druhé potvrdit či vyvrátit.”

Burti by nic neměnil

Další Brazilec Luciano Burti, pro kterého prakticky skončila kariéra ve F1 po jeho havárii ve Velké ceně Belgie v roce 2001 (na jeho místo pak u týmu Prost na tři závody usedl Tomáš Enge - pozn. redakce), si myslí, že otevřené kokpity k sportu neodmyslitelně patří.

„Nejsem zastáncem těchto změn,” řekl. „Říkám to i přesto, že jsem měl ve F1 velkou havárii. Je těžké na to mít názor, protože možná by uzavřený kokpit zachránil (Julesi) Bianchimu život?”

„Když nad tím takhle přemýšlíte, tak nemůžete být proti. Když na to ale myslíte z pohledu sportu, tak takovou změnu nechci.”

„Nikdy nebudu proti ničemu, co přinese do šampionátu více bezpečnosti. Zároveň je tohle ale součástí DNA F1. Koncept formulového monopostu je takový, že jezdcova hlava je vidět, což je něco, co v cestovních vozech neuvidíte. Když se to změní, bude to pro F1 špatné.”

Foto: Getty Images / Anton Want

Doporučujeme

Články odjinud