O rozpočtovém stropu a dalších pravidlech budou týmy jednat příští týden

O rozpočtovém stropu a dalších pravidlech budou týmy jednat příští týden

Týmy formule 1 se sejdou 22. ledna v Ženevě, aby jednaly o dalších změnách pravidel pro příští sezóny. Důležitým bodem budou úspory.

Snižování nákladů chce formule 1 dosáhnout pomocí rozpočtového stropu, který by vstoupil v platnost od roku 2015. Tento záměr sice týmy odsouhlasily, ale stále se ozývají kritické hlasy.

Například Ferrari se domnívá, že týmy automobilek by mohly strop snadno obcházet. Jistou skepsi vyjádřil také McLaren. Příští týden chtějí stáje jednat nejen o rozpočtovém stropu, ale konečný program zatím není.

"Předložili jsme nápad, podle kterého bychom udělali něco jiného místo stejného přístupu ke všem," vysvětloval šéf Ferrari Stefano Domenicali pro Autosport.

"Protože abychom byli féroví, hovoříme tady o něčem (rozpočtovém stropu), co ovlivní jen větší týmy, ne ty malé, které jsou na umření. Proč bychom nezvážili například přístup, kdy tým může vydělat určité množství peněz a utratit určité množství peněz?"

"Pak bychom mohli udržet rovnováhu mezi příjmy a náklady, aby různí lidé s různými strukturami měli své přístupy k různým situacím."

O potřebě dál jednat nepochybuje ani Lotus. Prostý strop by podle šéfa týmu Erica Boulliera nestačil.

"Pořád jsme daleko od něčeho konkrétního. Je třeba si uvědomit, že máte asi tři nebo čtyři týmy, které si můžou dovolit utrácet dvakrát víc, než je průměr zbytku roštu."

"Pro mě není problém, co utrácejí, protože čím víc utrácejí, tím lepší to svým způsobem je pro formuli 1. Ale potřebujeme konkurenceschopnost, která umožní většině týmům bojovat o pódia."

"Pokud budete mít stejného vítěze, jako jsme měli v minulosti, mohlo by to být nebezpečné pro formuli 1. A musíme zajistit stabilitu paddocku pro většinu týmů, aby mohlo více týmů bojovat o šampionát, aby byly závody více vzrušující."

Doporučujeme

Články odjinud