O konci své Grand Prix hovoří Australané už i v parlamentu

O konci své Grand Prix hovoří Australané už i v parlamentu

V Austrálii sílí názor, že by země neměla prodlužovat smlouvu na závod formule 1, která vyprší v roce 2015. Ztráty jsou příliš velké.

V Melbourne se jezdí Grand Prix Austrálie už 15 let, ale ztráta generovaná závodem každým rokem roste. Platit ji musí daňoví poplatníci, což je čím dál méně populární řešení. Z lokální politiky se tento problém dostal až do australské poslanecké sněmovny.

"Grand Prix mohla být výhodná v roce 1996, kdy vládu stála jen 1,7 miliónu dolarů, ale kvůli klesající návštěvnosti a 50miliónovému účtu, který platí daňoví poplatníci, by měla vláda ztráty zarazit a skončit to," řekl poslanec Michael Danby ve svém projevu na půdě sněmovny.

"Rostoucí náklady, klesající návštěvnost, naštvaní obyvatelé, rozpolcený starosta Melbourne... Podle mě vše směřuje k tomu, aby Melbourne poděkovalo za skvělé vzpomínky, ale odmítlo obnovit smlouvu na Grand Prix."

Současná smlouva na formuli 1 skončí Melbourne v roce 2015 a Bernie Ecclestone už řekl, že se formule 1 bez Austrálie obejde, pokud si Australané nebudou přát ji prodloužit. V současnosti generuje závod v Albert Parku ztrátu asi 50 miliónů dolarů.

Doporučujeme

Články odjinud