O financování okruhu v Jeongamu se začala zajímat místní vláda

O financování okruhu v Jeongamu se začala zajímat místní vláda

Grand Prix Koreje je minulostí, ale kontroverze kolem Jeongamu nekončí. Byl zrušen závod F3 a vzniklo podezření na tunelování rozpočtu na výstavbu okruhu.

Výstavbu Jeongamu a pořádání Grand Prix zajistila společnost Korea Auto Valley Operation (KAVO), v níž má minoritní podíl také vláda provincie Jižní Jeolla, jež projekt financovala a na jejímž území okruh stojí.

"V průběhu následujícího týdne si projdeme všechny dokumenty KAVO," řekl místopředseda provinční sněmovny Jung Hwan-dae pro Korea Herald. "Také máme v plánu předvolání představitelů KAVO, abychom prošetřili, jak došlo k utracení peněz. Něco je tu špatně."

Pochybnosti vznikly okolo částky 53,7 miliónů dolarů, k jejímuž utracení chybí řádná dokumentace. Existuje podezření, že KAVO vyvedla tyto peníze z rozpočtu na výstavbu okruhu. Jeho celkové náklady byly původně naplánovány na 304 miliónů dolarů, ale následně byl rozpočet navýšen na 357 miliónů. Podle některých zdrojů použilo KAVO inkriminovaných 53,7 miliónu dolarů na vyplacení firem za zrušené kontrakty. KAVO však odmítá, že by udělala cokoliv nelegálního.

Grand Prix Koreje se v Jeongamu uskutečnila podle plánu, i když okruh nebyl dokončen. Trať byla dodělána na poslední chvíli, ale okolní zázemí není hotové ani teď. Sedačky na tribunách montovali dělníci v průběhu závodního víkendu a nebylo možné uskutečnit bezpečnostní inspekci. Okruhu schází celá řada potřebných potvrzení, takže pořadatelé museli zrušit korejskou F3 Superprix, která se měla tento měsíc na okruhu jet.

Korejci mají smlouvu na Grand Prix formule 1 na dalších šest sezón. Za letošní ročník zaplatili majitelům F1 36 miliónů dolarů, v příští sezóně to bude už téměř 40 miliónů.

Doporučujeme

Články odjinud