Novoroční odlehčení: Najděte na obloze hvězdu, podle které se přejmenovalo Toro Rosso

Novoroční odlehčení: Najděte na obloze hvězdu, podle které se přejmenovalo Toro Rosso

Toro Rosso se letos přejmenovává na Alpha Tauri. Název je odvozen od módní značky Red Bullu a ta zase podle jedné jasné hvězdy.

Nejjasnější hvězdy souhvězdí se označují písmeny řecké abecedy (alfa, beta, gama,...). K písmenu se pak přidává genitiv (2. pád) latinského názvu souhvězdí.

Alfa Tauri je tak nejjasnější hvězdou v souhvězdí Býka a nově také název týmu formule 1. Hvězda je známější pod názvem Aldebaran. 

Hvězdu můžete v těchto dnech a týdnech velmi snadno najít na noční obloze. Nepotřebujete k tomu žádný dalekohled, vyjet z města a dokonce ani žádné astronomické znalosti.

Stačí se okolo 23. hodiny podívat směrem na jih (pokud nevíte, kterým směrem, můžete použít například kompas v mobilu). Přímo nad jižním obzorem najdete jasné souhvězdí Orion. Noční obloha se samozřejmě mění, takže v polovině ledna bude Orion přesně nad jihem už okolo 22. hodiny a na konci ledna okolo 21. hodiny.

orion.jpg
Foto: Stellarium, CC 

Je to ale jen pomůcka pro první zorientování se. Pokud se vám nechce čekat do pozdních hodin, můžete se podívat na oblohu i dříve (po 20. hodině). Orion najdete trochu více „vlevo“ nad jihovýchodním obzorem.

Orion zabírá velkou část oblohy a díky jeho charakteristickému tvaru a poměrně jasným hvězdám nelze přehlédnout. 

Významnou část Orionu tvoří pás Orionu (tři hvězdy v jedné přímce), který použijeme pro nalezení Alfa Tauri (alias Aldebaran). 

ec940229-67c0-4ece-86b8-871b6754953f
Foto: Mysid, CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Stačí tyto tři hvězdy spojit do jedné přímky, která nás nasměruje na souhvězdí Býka (směrem vpravo nahoru). 

Aldebaran patří mezi nejjasnější hvězdy na noční obloze, takže ho nemůžete minout. Kromě toho se nedaleko od něj nachází hvězdokupa Plejády, kterou si kvůli jejímu tvaru lidé pletou s Malým vozem:

aldebaran.jpg
Aldebaran (vlevo) a Plejády (vpravo nahoře). Foto: Stellarium, CC

Název Aldebaran pochází z arabštiny a znamená „následující“, protože Aldebaran jakoby následuje hvězdokupu Plejády při každodenním pohybu oblohy.

Alfa Tauri je rudým obrem, který je 44krát větší než Slunce. Nachází se 65 světelných let od nás, takže pokud se na něj podíváte, uvidíte světlo, které se vydalo na cestu v době, kdy F1 vládl Juan Manuel Fangio.

Doporučujeme

Články odjinud