Novější týmy: Debuty ve formuli 1 dopadly na výbornou

Novější týmy: Debuty ve formuli 1 dopadly na výbornou

Ve skupině novějších týmů jsme dnes slavili hned tři debuty. Jules Bianchi a Max Chilton svou premiérovou GP zvládli perfektně, Giedo van der Garde způsobil jen jediný drobný incident.

Marussia

Oba nováčci z Marussie příjemně překvapili. Na trati nejen že nevyváděli žádné šílenosti, oba ale i dojeli do cíle. Jules Bianchi na místě patnáctém, Max Chilton na místě sedmnáctém.

"Mám ze svého dnešního závodu radost," svěřuje se se svými pocity francouzský závodník. "Opravdu si neumím představit lepší začátek mé první sezony ve formuli 1. Včerejší kvalifikace byla slušnou výzvou, dneska jsem byl ale velmi klidný, protože jsem se na tento moment hodně těšil. Obecně šlo všechno v závodě velmi hladce a zvládli jsme také pracovat se strategií s pneumatikami tak, abychom maximalizovali naše možnosti."

Pro Maxe Chiltona byl dnešek také jednou velkou premiérou a jeho pocity jsou naprosto totožné s těmi Julesovými. Jedinou hořkou vzpomínkou pro jednadvacetiletého pilota bude pravděpodobně chvíle, kdy do něj v úvodu závodu narazil jezdec Caterhamu Giedo van der Garde. "Ten kontakt s van der Gardem na začátku závodu mi zničil přední křídlo. Musel jsem kvůli tomu tedy zastavit, aby se vyměnilo. To mě pak vrátilo na trať na místo, kde mi byly neustále ukazovány modré vlajky. Bylo pak docela obtížné získávat znova ztracenou půdu pod nohama. S van der Gardem jsem potom měl docela dobrý souboj. Snížil jsem svou ztrátu natolik, abych ho mohl předjet. Od té chvíle jsem mohl lépe předvádět svou skutečnou rychlost. Zajížděl jsem pak kola o tři sekundy rychlejší než on. Ačkoliv byl tenhle závod trošku frustrující, myslím, že jsem se díky němu naučil dost věcí, které bych se jinak nenaučil. Je to dobrá zkušenost pro pár následujících závodů," dodává optimisticky.

Šéf týmu John Booth se po závodě pochvalně vyjádřil na konto obou svých svěřenců i nově nasazeného systému KERS. "Jsme opravdu potěšeni, že takhle úspěšný debut měl i náš systém KERS," řekl.  Jediné, co Marussii dnes úplně nevyšlo, byl odhad opotřebení pneumatik. Jejich degradaci tým prý naprosto podcenil, a to především v úvodu závodu. 

Caterham

Jezdci Caterhamu dojeli do cíle Velké ceny Austrálie s ne příliš velikým úspěchem. Charles Pic skončil šestnáctý, dokázal tak porazit jen Maxe Chiltona, který měl v úvodu závodu drobný incident, a svého týmového kolegu Gieda van der Garde, jenž skončil při svém debutu poslední.

"Nebyl to pro nás zas až tak špatný závod," říká Pic. "Samozřejmě bychom byli radši, kdybychom skončili výš, ale myslím, že v této fázi sezony to jen odráží naši současnou formu. Začínali jsme na super měkkých pneumatikách a na nich bylo v prvním stintu všechno v pohodě, jen se hodně rychle opotřebily.  Když jsme pak obuli střední směs, byla úroveň degradace hodně dobrá, takže jsme na to ve druhém stintu mohli trošku víc tlačit a pokračovat v něm o něco déle, než jsme původně plánovali. To nám dalo šanci bojovat. Bohužel nám ke konci závodu vypověděl službu KERS, což samozřejmě snížilo naši rychlost a zabránilo nám plně využít výhodu, kterou poskytovala tvrdší směs pneumatik."

"Pro mě to byl docela slušný začátek kariéry ve formuli 1," prohlásil van der Garde. "Bylo velmi důležité, abych dokončil svůj první závod, což se mi také povedlo.  Mám velkou radost z toho, jak to dopadlo. Do závodu jsem odstartoval na super měkkých pneumatikách, v první zatáčce jsem pár lidí předjel a pak jsem bojoval s Bianchim až do prvního pitstopu, a to navzdory úrovni opotřebení pneumatik. Na první sadě střední směsi jsem ale bohužel píchnul kolo, což mě stálo nějaký čas a pozici. Museli jsme totiž zastavit mnohem dřív, než jsme plánovali, abychom nasadili novou sadu střední směsi. Kvůli tomu jsme pak také museli změnit strategii. Celé to pro mě ale byla dobrá zkušenost," dodal sedmadvacetiletý Nizozemec.

Doporučujeme

Články odjinud