Novější týmy: Byl to nebezpečný manévr, říká de la Rosa

Novější týmy: Byl to nebezpečný manévr, říká de la Rosa

Piloti novějších týmů jako vždy obsadí posledních šest míst na startovním roštu. Stáje se tentokrát seřadily v pořadí Caterham, Marussia, Hispania Racing Team.

Caterham

Vitalij Petrov obsadil v kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie 2012 devatenácté místo, jeho týmový kolega Heikki Kovalainen místo dvacáté.

"Z dnešního výsledku mám velkou radost," jásal Petrov po skončení kvalifikace. "Nestačilo to, abych se dostal do druhé části kvalifikace, ale s těmi podmínkami dneska můžeme být rádi, že jsme skončili tam, kde jsme. Zítřek bude velmi zajímavý – včera i dneska jsme ukázali, že ztráta na jezdce před námi je tu o něco menší, než byla v předchozích závodech. Navíc způsob, jakým se tu točí počasí, naznačuje, že se může stát cokoliv. Těším se na to – ať se stane cokoliv, bude to dobré pro fanoušky, a já doufám, že zakončíme sezonu pozitivně," uzavřel své tiskové prohlášení ruský pilot Caterhamu.

"Na začátku kvalifikace to bylo celkem ošidné, protože v prvních několika kolech na trati stála voda, a i když se přilnavost potom zlepšila, byla pořád o něco nižší než ve třetím volném tréninku," popisoval dnešek Heikki Kovalainen. "Ke konci časy padaly dolů, možná jsme dokonce měli šanci dostat se do druhé části kvalifikace, můžeme být oprávněně šťastni z toho, kde jsme skončili."

Marussia

Timo Glock dokončil kvalifikaci na Grand Prix Brazílie 2012 na jednadvacátém místě, jeho týmový kolega Charles Pic na místě dvaadvacátém.

"Dneska to byla celkem neobvyklá kvalifikace, ale dobrá zábava," zněla první pokvalifikační slova Tima Glocka. "V prvních pár kolech, když to na trati bylo v některých zatáčkách dost kluzké, jsem z toho dostal všechno a byl jsem rychlejší než kluci kolem mě." Němcovo další snažení stačilo však stejně jen na jednadvacáté místo.

"Tohle je pro mě další nová trať a mám radost z naší rychlosti ve třetím tréninku dneska ráno," říkal Charles Pic. "Naneštěstí se v kvalifikaci podmínky na trati hodně změnily a okruh byl v některých zatáčkách hodně mokrý, v jiných zase zcela suchý. Tahle zkušenost byla užitečná, hodně jsem se z ní naučil, což mi v budoucnu jistě pomůže"

HRT

Poslední dvě místa na startovním roštu ve Velké ceně Brazílie 2012 obsadí piloti Hispania Racing Team v pořadí Narajn Kartykejn, Pedro de la Rosa.

"Dneska ráno jsme s autem odvedli dobrou práci, navíc fakt, že teplota na trati byla nižší než včera, nám pomohlo snížit degradaci pneumatik," vysvětloval Kartykejan. "Měli jsme problém zajistit dostatečnou teplotu pneumatik, jsem ale celkem spokojený s tím, jak to dneska celé šlo."

"Nemám vůbec radost z toho, jak kvalifikace skončila," lamentoval de la Rosa. "Naše auto bylo konkurenceschopné a my jsme rozhodně mohli dokázat víc. Byl jsem zrovna v měřeném kole, když do mě narazilo jiné auto. Byl to nebezpečný manévr, protože jsem kvůli podmínkám na trati nemohl uhnout na stranu. Následkem tohoto nárazu došlo k ohnutí zadního zavěšení a také k píchnutí zadní pneumatiky. Vrátil jsem se tedy pro novou sadu střední směsi a naštěstí jsem dokázal odjet jedno další kolo, ve kterém jsem svůj čas vylepšil. Doufám jen, že auto není poškozené, protože závod je už zítra a já chci být schopen udělat vše, co bude v mých silách, abych sezonu dokončil v dobrém rytmu," popsal incident de la Rosa. Ani jeden ze zúčastněných, tedy de la Rosa ani Grosjean, nebyli za karambol potrestáni.

Doporučujeme

Články odjinud