Nové ředitelství závodu: VRC, Blash, Wittich a Freitas  | Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Nové ředitelství závodu: VRC, Blash, Wittich a Freitas

Ředitel závodu je mrtev, ať žije ředitel závodu. Vlastně ředitelé závodů. Michael Masi skončil ve své funkci. Nahradí ho nová struktura.

Michael Masi se stal ředitelem závodu F1 po náhlé smrti Charlieho Whitinga. V letošní sezóně ho ale už neuvidíme a ani neuslyšíme.

FIA vytvořila novou strukturu. Její páteří budou dva prvky – VRC alias Virtual Race Control. Tým lidí v jednom ze sídel FIA bude řediteli závodu pomáhat. Zřejmě mu bude připravovat podklady, sestřihy z různých incidentů na trati apod.  

Druhým pilířem bude Herbie Blash. Působil jako šéf týmu Brabham. Od roku 1995 byl zástupcem Charlieho Whitinga. V roce 2016 z formule 1 odešel a stal se konzultantem pro motocykly Yamaha. Nyní se vrací spíše do role poradce. 

Radit bude hned dvěma ředitelům závodu, kteří se budou střídat.

Niels Wittich

Wittich má zkušenosti jako ředitel závodů především z německého seriálu DTM a Formule E. Na konci loňského roku u DTM skončil a měl zamířt do F1 na pozici zástupce ředitele závodu pod vedením Masiho. Nakonec je jedním z jeho nástupců. 

Eduardo Freitas

Bez nadsázky legenda motorsportu. Začínal jako mechanik (stejně jako Whiting) ale u motorek. Na konci 70. let přešel k motokárám, byl traťovým maršálem. 

V roce 2002 pracoval jako ředitel tratě v Estorilu, když byl požádán, aby se na sezónu ujal vedení šampionátů FIA GT a ETCC a v této roli zůstal až do konce roku 2009. FIA poté povýšila Freitase do mistrovství světa FIA GT1. V roce 2012 se stal ředitelem vytrvalostních závodů (WEC). Pokud sledujete Le Mans, tak jeho hlas z rádia určitě znáte. Freitas působí také jako ředitel závodu v evropské sérii Le Mans a v asijské sérii Le Mans.

Doporučujeme

Články odjinud