Nové motory budou mít na výsledky velký vliv, předpovídá Newey

Nové motory budou mít na výsledky velký vliv, předpovídá Newey

Šéfdesignér Red Bullu Racing Adrian Newey se domnívá, že formuli 1 čeká za dva roky období, kdy motory znovu budou diferenciačním prvkem výkonnosti.

Zmrazený vývoj současných osmiválců znamená, že rozdíly mezi agregáty jednotlivých výrobců nejsou nijak dramatické. S příchodem šestiválců se to ale podle Neweyho změní.

"V roce 2014 budou rozdíly ve výkonnosti motorů," řekl pro Autosport. "To znamená celou pohonnou jednotku, nejen spalovací motor, ale také různé systémy na rekuperaci energií."

"Je možné, že se jednomu z výrobců (motorů) bude dařit významně lépe než ostatním, což by pak mohlo znamenat, že vozy tohoto výrobce budou na čele startovního pole. Mohl by se z toho stát šampionát výrobců motorů."

To by pro formuli 1 znamenalo velkou změnu, protože v posledních letech byla vždy rozhodující aerodynamika. Ta už ale tolik rozdílů přinášet nebude, protože bude ještě více svázána regulemi.

"Pravidla o šasi a aerodynamice budou mít více omezení, než máme teď," prozradil Newey. "Na instalaci motoru do vozu budou týmy samozřejmě pracovat s výrobci motorů. Uvidíme, jestli někdo přijde s něčím novátorským, a získá tak náskok."

Doporučujeme

Články odjinud