Nové auto jsme prostě nestihli včas, přiznává Lotus

Nové auto jsme prostě nestihli včas, přiznává Lotus

Šéf Lotusu F1 Eric Boullier otevřeně vysvětlil, že důvodem absence týmu v prvních testech není touha auto vyvíjet déle.

Když Lotus oznámil, že do Jerezu vůbec nepřijede, k důvodům se moc nevyjadřoval, ale Boullier je teď předložil bez zastírání.

"Nedokázali jsme auto postavit včas, nic jiného v tom není," uvedl v rozhovoru pro Autosport. "Prostě jsme měli zpoždění. Auto bude dokončené krátce po Jerezu."

"V tuhle roční dobu je to velmi těžké. Loni jsme ztratili určitý čas a naši síť dodavatelů a produkční kapacity jsme nemohli zatěžovat víc. Nebylo by rozumné jet na první test."

Jádrem problému jsou pochopitelně finance. Lotus jich loni neměl dost, a tak nebylo dost prostředků na oba vozy.

"Je to dlouho, co to začalo," vysvětloval Boullier. "Auto nezačínáte stavět v lednu, protože díly musíte mít dřív. Je pravda, že jsme se museli snažit v závodech a vývoji loňského vozu."

"Ztratili jsme trochu času a museli jsme odložit některá rozhodnutí. Ale nejsem si jistý, jestli to nakonec bude velké drama."

V druhé polovině loňské sezóny Lotus investoval do vývoje, jako třeba do prodlouženého rozvoru, ve snaze posunout se v šampionátu ze čtvrtého místa výš. To se mu ale nepodařilo, takže vyšší příjmy od formule 1 nezískal. Navíc nepřišla ani injekce od Quantumu, což znamenalo velkou díru v rozpočtu.

Letos má Lotus rozpočet zajištěný, ale je menší než loni, protože akcionáři už nechtějí dotovat provoz ze svých kapes. Boullier opatrně přiznává, že by se to mohlo projevit na výkonnosti. Dosahovat stejných výsledků jako v posledních dvou letech nebude snadné.

"Musíme trochu víc přemýšlet. Jsem si jistý, že je to pořád možné, ale za cenu vyvinutí mnohem větší energie a určitého riskování," potvrdil. E22 by proto mělo být agresivnější než jeho předchůdci. "Ano. Naši lidé v Enstonu odvedli dobrou práci a auto by mělo být dobré. Věřím, že si nepohoršíme."

Doporučujeme

Články odjinud