Nováčci: Jamamoto srazil mechanika, tým HRT dostal pokutu

Nejlepším z jezdců nových týmů byl Timo Glock s virginem, domácího Jarna Trulliho s lotusem zradila převodovka. Sakon Jamamoto z HRT dostal v boxech příkaz k odjezdu příliš brzy a zranil jednoho ze svých mechaniků.

Virgin
Nejlepším z jezdců nových týmů byl ve Velké ceně Itálie Timo Glock. Na okruhu v Monze dojel sedmnáctý. Lucas di Grassi byl klasifikován na dvacátém místě. Glockovi se podařil start, předjel Heikkiho Kovalainena a atakoval Jarna Trulliho. Jenže přišly problémy se zadními brzdami. "Musel jsem se hodně snažit, abych udržel stopu," přiznal. Němec si pochvaloval, že ve spolupráci se svým inženýrem skvěle zvládl momenty, kdy musel před sebe pouštět o kolo rychlejší soupeře. Di Grassi měl naopak od začátku problémy. Podle hlavního inženýra Marka Herda se jednalo nejdřív o vyvážení a později o zavěšení, kvůli kterému musel Brazilec v předposledním kole definitivně zastavit. Šéf týmu John Booth pochválil také mechaniky za hladce provedené zastávky. V Singapuru by měl tým představit další vylepšení svého vozu.

Lotus
Heikki Kovalainen dokončil závod na osmnáctém místě, Jarno Trulli si vedl nejlépe ze zástupců nových týmů, dokud ho v šestačtyřicátém kole nezastavila porucha převodovky. Kovalainen se v úvodu propadl za Glocka a di Grassiho. Brazilce předjel, ale na Němce nestačil. "Neměl jsem dostatečnou rychlost na rovinkách, abych se před něj dostal, je to škoda, protože jsem nemohl využít skutečný potenciál našeho auta," přiznal Fin. Trulli si závod pochvaloval až do svého odstoupení. Nejdříve mu přestala jít dvojka, to se Ital ještě snažil pokračovat, pak ale převodovka odešla úplně. "Do té doby byl závod uspokojující. Ujížděl jsem Timovi, auto se od začátku chovalo skvěle. Doufejme, že v Singapuru budu mít větší štěstí," přeje si.

HRT
Výsledky stáje Hispania Racing dnes zastínilo zranění mechanika při zastávce Sakona Jamamota. Japonec dostal od muže s lízátkem pokyn k odjezdu předčasně a pravým zadním kolem trefil jednoho z mechaniků, který byl následně sanitkou přepraven do lékařského centra. Podle vyjádření týmu byl mechanik celou dobu při vědomí a s doktory dokázal komunikovat. Stáj si však za nebezpečné počínání v boxech vysloužila pokutu dvacet tisíc dolarů. Jamamoto dojel devatenáctý, Bruno Senna odstoupil po jedenácti kolech pro potíže s hydraulikou. Šéf týmu Colin Kolles si přeje, aby se zraněný mechanik co nejdříve uzdravil. "Naše ztráta na týmy před námi je ve srovnání s úvodními závody malá," řekl. Jamamoto si pochvaloval dobré tempo v prvním stintu a byl rád, že poražený mechanik není těžce zraněn. Senna litoval brzkého odstoupení.

Doporučujeme

Články odjinud