Nováčci budou moci body do superlicence získat i v pátečních trénincích F1

Nováčci budou moci body do superlicence získat i v pátečních trénincích F1

Za účast v pátečních volných trénincích ve velkých cenách formule 1 budou od příští sezóny mladí piloti dostávat body, které se budou počítat k těm, jenž musí získat pro zisk superlicence potřebné k závodění ve F1.

Aby pilot mohl závodit ve formuli 1, musí během tří sezón nasbírat čtyřicet superlicenčních bodů. Ty pilot získává za celkové umístění v jednotlivých motoristických šampionátech, například v nižších formulových sériích formule 2, formule 3 a formule 4, ale také v americkém formulovém seriálu IndyCar či Mistrovství světa vytrvalostních závodů a dalších.

Od roku 2020 budou mladíci získávat superlicenční body také za účast v trénincích na velkou cenu F1. K tomu, aby pilot mohl do pátečního tréninku nastoupit, však potřebuje mít na svém kontě už 25 bodů ze čtyřiceti potřebných.

Za sto kilometrů ujetých v tréninku získá pilot jeden bod to superlicenční tabulky. V rámci jednoho víkendu přitom může každý mladý jezdec získat jeden bod. Během jedné sezóny pak tímto způsobem maximálně deset bodů.

To vše pouze v případě, že se během tréninku nedopustí tak závažného provinění, aby mu sportovní komisaři museli udělit trestný bod, jaké závodníci dostávají v závodech za kolize.

Body pro superlicenci budou dostávat také ženy

Mezinárodní automobilová federace (FIA) také oznámila, že od příští sezóny se k šampionátům, ve kterých je možné získat body pro superlicenci, přidá o série W.

Čistě ženská formulová série, která byla založena letos, bude nově spolu s šampionátem Euroformula Open nově od příštího roku pod patronací FIA. Zatím však nebylo oznámeno, kolik superlicenčních bodů nejúspěšnější pilotky ve W sérii získají.

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud