Nová pravidla Red Bull příští rok neoslabí, míní soupeři

Nová pravidla Red Bull příští rok neoslabí, míní soupeři

Red Bull umí stavět rychlé monoposty formule 1 a podle jeho rivalů na tom nezmění nic ani velké změny pravidel, proto bude třeba s rakouskou stájí počítat i příští rok.

Čtyři roky v řadě nikdo nedokázal porazit Red Bull a jeho soupeři vkládají naděje do příští sezóny, kdy týmy nasadí zcela nové monoposty. Ale naděje to nejsou přehnané.

"Na konci loňského roku jsme je párkrát porazili, takže porazitelní jsou všichni, hlavně s novými pravidly," řekl sportovní šéf McLarenu Sam Michael pro Autosport. "Všichni budou mít příležitost."

"Ale znalosti neztratíte. Zmizí optimalizace toku vzduchu kolem všech částí vozu od zadního křídla až po difuzor. Tyhle vyladěné věci se vynulují. V této oblasti nejen McLaren vidí, že se některé efekty vytratí."

"Navíc Red Bull je skvělý tým. Nepostaví špatné auto, ale pro všechny se znovu vynulují měřítka."

Také u Lotusu předpovídají, že se Red Bull vyrovná s novými pravidly velmi dobře.

"Nevím, co by to mělo být za rozdíl," řekl provozní šéf Alan Permane. "Pořád máme sadu pravidel o aerodynamice a nový motor, ale pokud motory budou stejné a Red Bull je jasně nejlepší ve stavbě aerodynamického vozu, tak nevím, proč by se to mělo příští rok změnit."

"My samozřejmě bojujeme tak tvrdě, jak umíme, a děláme svoji práci co nejlépe. Renault vyrobí fantastický motor a všichni udělají maximum, ale nesázel bych proti nim (Red Bullu)."

Podle Nica Rosberga bude rozhodující, jak týmy zvládnou vývoj vozů v průběhu roku. Letos začala sezóna celkem vyrovnaně a Red Bull si výkonnostní náskok vybudoval postupně.

"Možná je hlavní silnou stránkou Red Bullu sezónní vývoj. Vyloženě naše slabost to letos nebyla, ale je to jejich silná stránka. Zdá se, že přes léto a na podzim dělají úžasnou práci," řekl německý pilot.

Doporučujeme

Články odjinud